Το ερώτημα «ναι ή όχι στις μεταρρυθμίσεις και στην έξοδο από την κρίση» θέτει ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας ως διακύβευμα της ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησαν από τη Βουλή οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ταυτόχρονα απορρίπτει το αντίστοιχο «ναι ή όχι στην κυβέρνηση», με τη φράση: «Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μία καλή ευκαιρία για να σταματήσουν οι “παληκαρισμοί” και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».«Η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί το 2016», λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Real News».
«Δεν είναι ορθό να τα αποδίδουμε όλα στην τρόικα. Η σημερινή κυβέρνηση άλλωστε κατάφερε να έχει αυξημένη αξιοπιστία έναντι των συνομιλητών της στο εξωτερικό», προσθέτει ο υπουργός Ανάπτυξης και τονίζει: «Όλη η προσπάθειά μας και όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτό αποσκοπούσαν, στο να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, χωρίς να έχει ανάγκη στήριξης. Αυτό το καταφέραμε και αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης. Ο στόχος πλέον πρέπει να είναι ένα άλμα στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις μας για μείωση των φορολογικών συντελεστών και μεσοπρόθεσμα να μπορούμε ως Κράτος να ζούμε χωρίς δανεικά γενικώς, ανεξαρτήτως προέλευσης».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «σεισάχθεια», την οποία κοστολογεί με μόλις 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τον πρώτο χρόνο μόνο με 1 δισ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια και τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ, και μαζί με τις οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 110 δις ευρώ. Αυτό είναι πρόδηλη προσπάθεια εξαπάτησης της κοινωνίας», υπογραμμίζει ο υπουργός Ανάπτυξης.
Αναφορικά με την παράταση της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς που ζητά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δένδιας τονίζει: «Η παράταση της συγκεκριμένης ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς, παρά τη διάσταση που έχει λάβει στην κοινή γνώμη, πρακτικά αφορούσε ελάχιστους. Ενδεικτικό είναι ότι από εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, μόλις 3.000 άτομα αξιοποίησαν τη συγκεκριμένη διάταξη. Η συντριπτική πλειονότητα προστατεύθηκε από άλλες διατάξεις».
«Η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί μέσα από ένα συνολικό πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων, ενώ για πρώτη φορά θα εισαχθεί πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών, ώστε να μπορούν να προστατεύονται και τα νοικοκυριά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στις ρυθμίσεις με τα επιχειρηματικά δάνεια, θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα επωφεληθεί ο πλούσιος κακοπληρωτής, ο «μπαταχτσής» κατά το κοινώς λεγόμενο», προσθέτει.