Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για την άρση της πατέντας στα εμβόλια εναντίον του κορονοϊού, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή τους, ωστόσο θα χρειαστούν μήνες διαπραγματεύσεων προτού υπάρξει ομοφωνία για το θέμα.
Το «γαϊτανάκι» των δηλώσεων ξεκίνησε από την Κουμουνδούρου, η οποία εμφανίστηκε «δικαιωμένη» από την εξέλιξη αυτή, με το Μαξίμου να απαντά ότι αποτελεί πρόταση του πρωθυπουργού, εξαπολύοντας παράλληλα πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κάνει αρνητική αντιπολίτευση για να καλλιεργήσει εντυπώσεις. Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση διερωτήθηκε αν «θα αναγνωρίσει το φιάσκο του για τις πατέντες με αίτημα στην Κομισιόν ο κ. Μητσοτάκης» και πρόσθεσε πως «διατηρεί το δικαίωμα αυτογελοιοποίησης».
Το χρονικό των ελληνικών προτάσεων
Στις 6 Απριλίου του 2020 η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 6 Απριλίου του 2020. Στη συνέχεια, στις 4 Μαΐου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Διάσκεψη Δωρητών κατά του κορονοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response δήλωνε: «Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης από τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα». Κι αυτή η θέση επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές εξακολουθεί να ισχύει.
Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του Ιανουαρίου του 2021, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζητούσε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι χώρες-μέλη να εξασφαλίσουν τη διαχείριση της πατέντας των εμβολίων για παραγωγή τους στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.
Μία εβδομάδα αργότερα, το θέμα έφτασε στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην βλέπει με καλό μάτι την πρόταση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω κι ένα έκτο έωλο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Γιατί δεν παίρνετε”, λέει, «τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες»; Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα», είχε τονίσει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.
Τέσσερις μήνες αργότερα και με τον Αμερικανό πρόεδρο να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της πρότασης για την άρση της πατέντας, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον εαυτό του «δικαιωμένο», όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στα κοινωνικά δίκτυα, κάνοντας παράλληλα λόγο για κυβερνητικό φιάσκο. Ωστόσο, το Μαξίμου κάλεσε εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να κάνει αρνητική αντιπολίτευση σε οτιδήποτε και να συμβάλλει στην εμβολιαστική καμπάνια προκειμένου να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο.