Ένα από τα βασικά μηνύματα που επιχείρησε να περάσει με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ένα νέο άνοιγμα στην ευρεία πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Αυτό είχε κατά κύριο λόγο ως στόχο την εκλογική δεξαμενή της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σπαράσσεται από τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και την εσωστρέφεια, με τους ψηφοφόρους του να παρακολουθούν τη Χαριλάου Τρικούπη να βαδίζει ολοταχώς στη διάσπαση μέχρι το κομβικό συνέδριο του Οκτωβρίου.

Το νέο άνοιγμα του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόταν ωστόσο και στους ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία μετά και την ανεξαρτητοποίηση Λυκούδη διανύει ημέρες έντονης εσωστρέφειας με φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα βλέπουν μέσα από τον κατακερματισμό του χώρου, μία ιδανική ευκαιρία και το τέλειο μομέντουμ για εκλογικά μετρήσιμη παρείσφρηση στο χώρο των «άστεγων» ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς που μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, ενόψει των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που δρομολογούνται από το μέτωπο της οικονομίας και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι εν εξελίξει ζυμώσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς αποτελούν ωστόσο ένα δίκοπο μαχαίρι, το οποίο πρέπει να προλάβουν να εκμεταλλευθούν, πριν γυρίσει μπούμερανγκ. Και αυτό διότι, όπως επιχειρήθηκε προεκλογικά με τη δημιουργία της «Ελιάς» αλλά και νωρίτερα με την κίνηση των 58, οι μέχρι στιγμής κινήσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς έχουν ως στόχο – όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου – τον περιορισμό των εκλογικών αποτελεσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία προσχωμάτων στην ανέλιξη του κόμματος στην εξουσία.

Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι παραπάνω από ένα μήνα από το άνοιγμά του στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με άρθρο του στην εφημερίδα «Εποχή», επαναλαμβάνει την προσπάθεια για διεύρυνση της κοινωνικής βάσης του κόμματος, με αιχμή του δόρατος τη δημιουργία ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας για την ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών από τη σημερινή κυβέρνηση.

«Δεν αρκεί το να δυσανασχετούν οι πολίτες, πρέπει και να αναλάβουν τις ευθύνες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια να παρέχει κίνητρο στους ψηφοφόρους που περιφέρονται στις παρυφές της Κεντροαριστεράς, απογοητευμένοι από τις αποσχιστικές τάσεις και ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που ουσιαστικά αποτελούν ταφόπλακα σε όποια ελπίδα για δημιουργία του πολυδιαφημισμένου «τρίτου πόλου» της Κεντροαριστεράς.

Το χαρακτηριστικότερο σημείο του λόγου του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποδηλώνει το άνοιγμά του στους «άστεγους» του χώρου του ιστορικού κέντρο είναι η αναφορά του στο τρίπτυχο της Δημοκρατίας, όπως αυτό είχε διατυπωθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου, δηλαδή το Κοινοβούλιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό. «Προχωράμε λοιπόν άμεσα τη θεσμική και λειτουργική ενδυνάμωση των τριών κυττάρων της Δημοκρατίας: το Κοινοβούλιο, τη λαϊκή αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό βάσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.