«Ένας φόρος ο οποίος πρέπει να έχει δύο χαρακτηριστικά. Πρέπει αφ’ ενός να είναι δίκαιος και αφ’ ετέρου να είναι αναπτυξιακός. Όμως, απεδείχθη ότι ούτε δίκαιος είναι ούτε αναπτυξιακός» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει σήμερα τον ΕΝΦΙΑ ως αναγκαίο κακό. Όμως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επανέλθουν για να τον καταστήσουν δίκαιο και αναπτυξιακό Άλλωστε, εάν καταψηφίσουμε σήμερα τον ΕΝΦΙΑ, θα ισχύσει στην προηγούμενη μορφή του, που ήταν σαφώς χειρότερη από τη σημερινή».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Κρεμαστινός σημείωσε πως: «Όσον αφορά το αφορολόγητο, μπορείτε να το ανεβάσετε; Είναι κάτι που είναι λογικό. Τις αντικειμενικές αξίες μπορείτε να τις κάνετε πραγματικές αξίες; Δεν μπορεί, δηλαδή, να φορολογείται με την αντικειμενική του αξία ένα ακίνητο που σήμερα πωλείται 50% φθηνότερα απ’ ό,τι είναι η αντικειμενική του αξία. Αυτό είναι άδικο» και συμπλήρωσε πως: «Όσον αφορά τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, θα σας πω το εξής: Ένας που θέλει να κάνει σήμερα μία οικοδομή, γιατί να την κάνει, όταν φορολογείται εξίσου με το οικόπεδο και το κτήριο, η οικοδομή; Η οικοδομή συμπαρασύρει τουλάχιστον άλλα 50 επαγγέλματα. Δεν έχουμε, λοιπόν, ύφεση, αν ο νόμος δεν είναι αναπτυξιακός; Εδώ είναι το ερώτημα. Αυτό το ερώτημα πρέπει να απασχολήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Το είχα θέσει και στον προηγούμενο Υπουργό».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό σημείωσε πως: «Θα περίμενα σήμερα απ’ όλους τους χώρους και ειδικά από την Αντιπολίτευση, να κάνει προτάσεις πάνω στα DRGs, να κάνει δηλαδή προτάσεις βελτίωσης. Εγώ προσωπικά θα έλεγα – και έχω πει και στον Υπουργό- ότι πρέπει να έχει περισσότερη εποπτεία στα DRGs το Υπουργείο. Περισσότερη εποπτεία με τους αντιπροσώπους του φυσικά. Διότι πραγματικά συμμερίζομαι ορισμένες ανησυχίες της Συμπολίτευσης. Αλλά ακούω και από τον Υπουργό ότι το 2012 η δαπάνη ήταν 400 εκατομμύρια για διαγνωστικές εξετάσεις, το 2013 πήγε 600 εκατομμύρια και τώρα υπολογίζεται να πάει 700 και 800 εκατομμύρια. Πού πάμε; Αυτός είναι ο μεγάλος προβληματισμός που πρέπει όλοι να έχουμε σήμερα».
Παράλληλα, ο κ. Κρεμαστινός σημείωσε: « Έχω πει και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ότι και ο ίδιος ως γιατρός, γνωρίζοντας από μέσα την ιατρική, διαπιστώνω ότι μεγάλο μέρος των γιατρών είναι συνταγογράφοι. Ζητούν υπερβολικές διαγνωστικές εξετάσεις λόγω μη επαρκούς εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης. Ο γιατρός, όταν ανησυχεί, είναι υποχρεωμένος να ζητήσει βοήθεια. Τη βοήθεια του την προσφέρουν οι διαγνωστικές εξετάσεις. Δεν μιλώ για τους γιατρούς που παραβαίνουν τον όρκο τους – τότε το θέμα είναι ποινικό. Όμως εγώ μιλώ για τους γιατρούς που είναι κατά κάποιον τρόπο δέσμιοι της κακής «μετεκπαίδευσης των ιατρικών συνεδρίων». Γιατί τα ιατρικά συνέδρια, όπως γίνονται κατά χιλιάδες σήμερα στη χώρα μας, είναι ουσιαστικά προπαγανδιστικά των εταιρειών που τα διοργανώνουν. Είναι, κατά συνέπεια, απαραίτητο το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία, να έχουν το πάνω χέρι στην εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση του γιατρού. Ο μετεκπαιδευμένος γιατρός είναι οικονομικός γιατρός. Ο μη μετεκπαιδευμένος σωστά γιατρός είναι έρμαιο της διαφήμισης των φαρμακευτικών εταιρειών και γενικά των εταιρειών που παράγουν προϊόντα υγείας. Αυτή, δυστυχώς, είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αναγνωρίσουμε».
Καταλήγοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Άρα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει μαζί με τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και που πρέπει να εφαρμόσουμε, να εφαρμόσουμε στην πράξη και αυτά που συνιστούν, επίσης, η Ευρωπαϊκή και η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία αντίστοιχα, για να μπορούμε να πούμε στον άρρωστο ότι τον προφυλάσσουμε, γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι άρρωστοι που κάνουν πολλές εξετάσεις με ακτινοβολίες είναι σε χειρότερη θέση απ’ αυτούς που δεν κάνουν. Δέχονται δηλαδή τέτοια ποσότητα ακτινοβολίας, που ανοίγουν τον δρόμο για τη δημιουργία του καρκίνου. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Το λένε όλα τα επιστημονικά βιβλία. Εν τούτοις, θα δείτε ανθρώπους να κάνουν μέσα σε ένα χρόνο τρεις φορές αξονική τομογραφία. Αυτό είναι λάθος. Ιατρικό ή ανθρώπινο, πείτε το όπως θέλετε, πάντως λάθος! Άρα, λοιπόν, υπάρχει πεδίο λαμπρό να αναπτύξετε πρωτοβουλίες σ’ αυτόν τον τομέα, κατά τη γνώμη μου».