Τις απαντήσεις του για την σφοδρή επίθεση που δέχθηκε από τη «φράξια» των παπανδρεϊκών πριν από δύο ημέρες στην εκδήλωση «Από τον Ανένδοτο στην Ανατροπή» αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς απάντηση του «Γιώργο γερά να φύγει η Δεξιά» αναμένεται να επιχειρήσει μία παρουσίαση των όσων συνέβησαν το Νοέμβριο του 2011 όταν ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να συνεργαστεί σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και τελικά συμφώνησε όχι μόνο με τη ΝΔ, αλλά και με το ΛΑΟΣ, με αποτέλεσμα να στελεχωθεί το υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε με βουλευτές όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης.
Την ημέρα που το Κίνημα κλείνει τα 40 χρόνια πρωταγωνιστικής παρουσίας του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, το ΠΑΣΟΚ ξαναζεί ημέρες 2007 με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου να συγκρούονται μέχρις εσχάτων σε έναν «δεύτερο γύρο» της εσωκομματικής – αλλά και ιδεολογικής κόντρας. Ο διχασμός στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ μεταξύ του μπλοκ των παπανδρεϊκών και των εκσυγχρονιστών φαίνεται να βαθαίνει περισσότερο από ποτέ, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται από πολλούς μη αναστρέψιμη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά την πρόσκληση που είχε δεχθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για την εκδήλωση του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, δεν παρέστη, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα.
Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη οδεύει ολοταχώς για το συνέδριο του φθινοπώρου, το οποίο αποφάσισε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στα μέσα Ιουλίου μέσα στο πιο πολωτικό κλίμα που έχει γνωρίσει η παράταξη και με τις υπόγειες διεργασίες για την επόμενη ημέρα της να έχουν πάρει φωτιά.
Από την πλευρά της η νυν ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, μετά τα πενιχρά αποτελέσματα της Ελιάς, δρομολογεί τις εξελίξεις για τη δημιουργία της «Δημοκρατικής Παράταξης», η οποία αναμένεται να μονοπωλήσει τη σημερινή εκδήλωση στο Ζάππειο, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός έχει γίνει γνωστό ότι δεν θα δώσει το παρόν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο Λονδίνο.
Στη σημερινή εκδήλωση δεν αναμένεται να εμφανιστούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία εκτιμάται ότι έχουν διαρρήξει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την ηγεσία, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης.
Από την άλλη ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας αφήσει κατά μέρος το μεταρρυθμιστικό προφίλ και κάνοντας μία πιο φιλολαϊκή στροφή στη σοσιαλιστική αριστερά επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από μεγάλη μερίδα τόσο των στελεχών, όσο και της κοινωνικής βάσης του κόμματος που έχει συρρικνωθεί άνευ προηγουμένου και να ξαναβγει στον «αφρό» της πολιτικής επικαιρότητας ως ο ηγέτης της κεντροαριστεράς με όχημα ένα νέο πολιτικό σχήμα.
Μεγάλο ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη του «παπανδρεϊκού» μπλοκ στις επόμενες εκλογές και κατά πόσο θα μετάσχουν στο κόμμα, εφόσον το ΠΑΣΟΚ βέβαια κατέβει ως έχει…