Τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας φαίνεται να διανύει το ΠΑΣΟΚ, με τα εκλογικά του ποσοστά να έχουν καθιερωθεί σε ιστορικά χαμηλά, το κοινωνικό του έρεισμα εξαϋλωμένο, τους υποστηρικτές του να εγκαταλείπουν το πλοίο προς πάσα κατεύθυνση του πολιτικού φάσματος με κύριο αποδέκτη το ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του χωρισμένα και ετοιμοπόλεμα στα στρατόπεδα των «παπανδρεϊκών» και των εκσυγχρονιστών.
Πάντως, όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής κινήσεις και των δύο μπλοκ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε πριν από 40 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 βρίσκεται ένα βήμα πριν την (αυτό)διάλυση.
Και αυτό διότι από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλοντας να απαλλαγεί από τα βάρη του ΠΑΣΟΚ στην κοινή γνώμη δρομολογεί την ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης. Επιδιώκει λοιπόν να ιδρύσει ένα νέο πολιτικό σχηματισμό με καθαρά εκσυγχρονιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο και απαλλαγμένο από τους «αντιφρονούντες» και την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Αντίστοιχα είναι τα πλάνα και του Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρώην πρωθυπουργό να επιδιώκει την επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο με ένα καινούργιο πολιτικό σχήμα μετά από πλήρη απουσία δύο ετών, με ένα πιο αριστερό πρόσημο στην ιδεολογικοπολιτική του βάση, θέλοντας έτσι να επαναπατρίσει ψήφους από την γιγαντωμένη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, ελέω παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο μία λεπτομέρεια -ίσως η μοναδική- που αυτή τη στιγμή ενώνει τους δύο διεκδικητές του «θρόνου» της κεντροαριστεράς. Και αυτή δεν είναι άλλη από τα χρέη της Χαριλάου Τρικούπη προς τις τράπεζες. Τα δάνεια που έχουν συνάψει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τα οποία δεν εξυπηρετούνται ανέρχονται σύμφωνα με απάντηση του Χοακίν Αλμούνια σε ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη το Φεβρουάριο του 2014 σε 270 εκατ. ευρώ, με κάτι λιγότερο από τα μισά να είναι της Χαριλάου Τρικούπη.
Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου, πέρα από οποιοδήποτε πολιτικής φύσεως διαξιφισμό, γνωρίζουν ότι τα δάνεια αυτά είναι αδύνατο να αποπληρωθούν, ειδικά την ώρα που η κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει το κόμμα με τα συρρικνωμένα ποσοστά του είναι πολύ μειωμένα. Ως εκ τούτου αποτελεί μονόδρομο και για τους δύο η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, τον οποίο επιχειρούν και θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν ως συνεχιστή του ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς τα βάρη του, καθώς το κάθε νέο κόμμα θα έχει και νέο ΑΦΜ. Τα χρέη κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βαρύνουν τις δανειοδότριες τράπεζες και εν συνεχεία τον κρατικό προϋπολογισμό.