Παρότι τα επιτελεία Βενιζέλου και Παπανδρέου προσπαθούν να πείσουν ότι η 3η του Σεπτέμβρη είναι πάντα μια ευκαιρία συσπείρωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι διοργανώνονται δύο διαφορετικές εκδηλώσεις κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει το κλίμα ενότητας που επικαλούνται.

Στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν προσκληθεί και στη σημερινή εκδήλωση με βασικό ομιλητή τον Γ. Παπανδρέου και την Τετάρτη -ανήμερα της επετείου- στην επίσημη γιορτή του κόμματος με ομιλητή τον αρχηγό του Ευ. Βενιζέλο, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Τα δύο ραντεβού (με φόντο τη «διαδρομή» και τη «σφραγίδα» του Ανδρέα Παπανδρέου) θα γίνουν στο Ζάππειο, όπου αμφότεροι οι διοργανωτές επιδιώκουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση στελεχών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες του «Έθνους» αναφέρουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στελέχη που έχουν ανεπισήμως αναλάβει την κινητοποίηση του παπανδρεϊκού μπλοκ ετοιμάζονται για ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, εκτιμώντας ότι αναπόφευκτα θα γίνει η σύγκριση των δύο εκδηλώσεων για τη συμμετοχή και τον «παλμό».

Σε κάθε περίπτωση, οι προβολείς έχουν ήδη στραφεί στις δύο ομιλίες, των κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου (σήμερα και την Τετάρτη αντίστοιχα), με τις οποίες θα θελήσουν να περιγράψουν εκ των πραγμάτων τον «οδικό χάρτη» για την παράταξη και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι ενδιαφέρον ότι της παρέμβασης σήμερα του κ. Παπανδρέου στην έκθεση-αφιέρωμα με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» θα προηγηθεί χαιρετισμός του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος θα υπεραμυνθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, της ανάγκης να ηγηθεί η δύναμη της ενότητας στη δύσκολη συγκυρία όχι μόνο για την παράταξη.

Στην εκδήλωση (που γίνεται σήμερα στις 19:30 στο Ζάππειο), για τη διοργάνωση της οποίας είχε βασικό ρόλο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ελήφθη η απόφαση, έχουν προσκληθεί τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου και της νυν Κεντρικής Επιτροπής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα που εκλέχτηκε το 2009 (160 βουλευτές, εκ των οποίων αρκετοί διεγράφησαν ή παραιτήθηκαν αντιδρώντας στα μνημονιακά νομοθετήματα), αλλά και η σημερινή ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι, πέραν του Ευ. Βενιζέλου, θα παραστούν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη όπως οι Δ. Καρύδης, Χρ. Πρωτόπαπας, βουλευτές όπως οι κ. Σαχινίδης, Μωραΐτης, Τριαντάφυλλος, Σηφουνάκης, στελέχη της ΚΕ (Π. Γερουλάνος, Μ. Καρχιμάκης, Γρ. Νιώτης κ.ά. παπανδρεϊκά), ενώ θα απουσιάζουν στελέχη που είναι κοντά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους για το διπλό «ραντεβού» της 3ης του Σεπτέμβρη – για παράδειγμα, σχετικά δηκτικά σχόλια εναντίον του Γ. Παπανδρέου έχει κάνει ο αν. υπουργός Λ. Γρηγοράκος.

Το επιτελείο του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» έχει προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Παπούλια, ο οποίος θα απουσιάζει όμως εκτός Αθηνών, όπως και ο Κ. Σημίτης, ο οποίος θα χαιρετίσει με παρέμβασή του στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Τετάρτης. Εχουν προσκληθεί επίσης οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν από κεντρικά στελέχη τους.

Η έκθεση με ανέκδοτο υλικό από την ιστορική διαδρομή του Α. Παπανδρέου θα συνδυαστεί με αντίστοιχες θεματικές εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώνονται στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα κ.α.