Ο κ. Κουβέλης μιλώντας το απόγευμα στην συνεδρίαση της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, είπε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν διαβατήριο για την είσοδο στη βουλή της Δημοκρατικής Αριστεράς, οποτεδήποτε και αν γίνουν εθνικές εκλογές.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν με όλες τις δυνάμεις οι υποψηφιότητες του κ. Καμίνη στην Αθήνα και του κ. Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη και κάλεσε «όλες τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις, να πάρουν ενεργό θέση».

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για την εξέλιξη αυτή, ενώ έκανε ιδιαίτερη και μακρά αναφορά στην αποχή, τονίζοντας ότι η αποχή είναι ο μεγάλος νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου και η οποία μαρτυρά τη βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος. Κατά την εκτίμηση του κ. Κουβέλη, το υψηλό ποσοστό της αποχής συνιστά αποδοκιμασία των πολιτών στους χειρισμούς και τις συμπεριφορές των πολιτικών δυνάμεων και πρωταρχικά στις δυνάμεις του δικομματισμού, οι οποίες – και ιστορικά – κατέγραψαν το μικρότερο εκλογικό ποσοστό.

Η αποχή, πρόσθεσε ο κ. Κοουβέλης, εκφράζει τη διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με τα κόμματα.
Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι οι κάλπες δεν έδωσαν πολιτική εξουσιοδότηση στην κυβερνητική πολιτική και τα άδικα μέτρα του Μνημονίου, όπως αυθαίρετα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε όμως και ευνόησαν με καθοριστικό τρόπο την τακτική και την έφοδο της ΝΔ.

Για το ΚΚΕ είπε ότι η αντιμνημονιακή εκστρατεία είχε απόδοση για το ΚΚΕ, «που διεξήγαγε μια πρωτοφανή για ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές εκστρατεία, με ενιαία ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα».