«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στη χώρα είναι ένα πρόγραμμα μαθητευομένων μάγων, υπεβλήθη σε μια χώρα εν είδει πειραματόζωου και αυτή τη στιγμή ομολογείται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η πλήρης αποτυχία του», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, σχολιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε όλη την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της συζήτησης στην ολομέλεια του νομοσχεδίου για τον τουρισμό, ο κ. Ν. Τσούκαλης προχώρησε στο εξής σχόλιο για το ΔΝΤ:
«Αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκθεση αξιολόγησης των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ αυτών και το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Η έκθεση αυτή είναι άκρως αποκαλυπτική έως και συγκλονιστική για τα δεδομένα της χώρας, αφού πλέον αξιολογεί το σύνολο του προγράμματος και δεν περιορίζεται σε κάποιες σημειακές αξιολογήσεις όπως, παραδείγματος χάρη, την αξιολόγηση των συντελεστών σε σχέση με την ύφεση και την ανάπτυξη.
Το συμπέρασμα του Ταμείου; Ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις χρεώστριες χώρες συνοδεύτηκε από μείωση της ζήτησης και τεράστια ανεργία και γι’ αυτό τίθεται το ερώτημα στο κατά πόσο είναι βιώσιμη. Και συνεχίζει λέγοντας ότι η εσωτερική υποτίμηση που υπεβλήθη στην Ελλάδα, η οποία συνοδεύτηκε από βίαιη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας, ουσιαστικά έχει προκαλέσει την κατάρρευση της χώρας, έχει προκαλέσει τη βίαιη φτωχοποίηση και ουσιαστικά έχει ανατρέψει κάθε προσπάθεια επιβολής ή επίτευξης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.
Με λίγα λόγια, ουσιαστικά, ομολογεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στη χώρα είναι ένα πρόγραμμα μαθητευομένων μάγων, υπεβλήθη σε μια χώρα εν είδει πειραματόζωου και αυτή τη στιγμή ομολογείται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η πλήρης αποτυχία του.
Και εδώ τίθεται, κυρία Πρόεδρε, το μεγάλο ζήτημα στο κατά πόσο πραγματικά η ελληνική Κυβέρνηση αυτήν την κυνική ομολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα την αξιοποιήσει τόσο στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες επίκεινται όσο και στην άρση των στρεβλώσεων που ακόμα έχουν καθηλωμένη και την ελληνική παραγωγή, αλλά και γενικότερα την ανταγωνιστικότητα».