Η αποσταθεροποιητική εικόνα που παρουσιάζει ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας με απότομη αύξηση κρουσμάτων ιδίως στην Αττική αλλά και στη Δυτική Ελλάδα σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις και την αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά της Περιφέρειας δημιουργούν προβληματισμό για το τι έρχεται και πώς μπορεί η Ελλάδα να θωρακιστεί απέναντι σε ένα τρίτο σφοδρότερο κύμα κορονοϊού.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Για το λόγο αυτό επανέρχεται έντονα στη συζήτηση η επιβολή ενός καθολικού lockdown που θα ανακόψει τη νέα έκρηξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός ειδικά για την Αττική, όπου ο RT (δείκτης μεταδοτικότητας) αυξήθηκε στο 1,01, παρουσίασαν άνοδο κατά 50% τα κρούσματα, ενώ καταγράφεται η συστηματική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πρωτεύουσας, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική.
Στενεύει ο κλοιός στην Αττική
Μελετώντας τα νέα δεδομένα, έντονος προβληματισμός υπάρχει στο υπουργείο Υγείας για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο είναι σταθερά ο μισός εκείνων που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα. Χθες από τα 543 κρούσματα, τα 260 ήταν στην Αττική εκ των οποίων τα 64 στο κέντρο. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της, μελετώντας νέα μέτρα αναχαίτισης της διασποράς του κορονοϊού σε περίπτωση που η κατάσταση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο Λεκανοπέδιο, προκαλώντας ισχυρή πίεση σε όλο το Σύστημα Υγείας.
Τα κρούσματα ανά τομέα στην Αττική
- Ανατολική Αττική 39
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 32
- Δυτική Αττική 14
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 46
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 64
- Νήσοι 5
- Νότιος Τομέας Αθηνών 24
- Πειραιάς 41
«Βράζει» η Αχαΐα με 219 ενεργά κρούσματα
Στο «κόκκινο» είναι η Αχαΐα στην οποία καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα ενεργά κρούσματα στην Αχαΐα φτάνουν τα 219 με τα 183 εξ αυτών να καταγράφονται στον δήμο Πατρέων.
Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία επικρατεί για τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν εντοπιστεί στον Νοσοκομείο Πατρών «ο ‘Άγιος Ανδρέας» εκεί όπου έχουν εντοπιστεί 14 κρούσματα της μετάλλαξης του ιού. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μπορεί να μας οδηγήσει στην λήψη πολύ αυστηρών μέτρων για να καταστείλουμε τη διάδοση του κορονοϊού στην πόλη της Πάτρας, λόγω του τρόπου με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έσπευσε χθες στην περιοχή και συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων.
Έρχονται δύο δύσκολοι μήνες
Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, οι επόμενες 60 ημέρες αποτελούν στοίχημα για την κυβέρνηση που βελτιώνει διαρκώς τον σχεδιασμό της για να προλαμβάνει καταστάσεις και να μην τρέχει πίσω από αυτές. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα και το γενικευμένο lockdown τύπου Μαρτίου θα μπει στο τραπέζι σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν.
Για ψάρεμα και κυνήγι
Εν τω μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις για την απαγόρευση στο ψάρεμα και το κυνήγι και ειδικά σε περιοχές «πράσινες» με ελάχιστα έως και καθόλου κρούσματα. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο υφυπουργός διαχείρισης κρίσεων και πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς εξηγώντας ότι «δεν έχουμε κανένα είδος εμμονή. Όμως το ζήτημα της μετακίνησης είναι ένα τεράστιο θέμα καθώς οι κυνηγοί είναι 180.000 και 100.000 ασχολούνται ερασιτεχνικά με ψάρεμα. Όταν κινείσαι θα έρθεις σε επαφή με κόσμο και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε». Συμπλήρωσε δε ότι: «Δεν είναι τόσο απλή η προσέγγιση ο καθένας θα μπορούσε να πάρει ένα καλάμι και πέντε δολώματα και να λέει ότι πάει για ψάρεμα».