Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθάρισε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος αναστάτωσης στο θέμα των μετεγγραφών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «Alpha».
«Κάναμε μια προσθήκη στη Βουλή γιατί στην προηγούμενη ρύθμιση είχαν παραλειφθεί οι πραγματικά φτωχοί, οι μονογονεϊκές οικογένειες ή οι οικογένειες με ένα παιδί αλλά χωρίς εισοδήματα, με όριο βέβαια το 10% επί των αιτήσεων που θα υποβληθούν και με κριτήριο και σειρά την επίδοση του μαθητή, ακριβώς όπως ίσχυε δηλαδή πρόπερσι η διάταξη. Την επαναφέραμε και την προσθέσαμε στις άλλες διατάξεις που είχε ψηφίσει η Βουλή», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε:
«Θέλω να δώσω μια διευκρίνιση γιατί ορισμένοι συνάδελφοί σας έχουν μια κακή εντύπωση του τι προβλέπει ο νόμος, δεν τον έχουν διαβάσει προφανώς και γράφουν διάφορα πράγματα τα οποία αναστατώνουν τον κόσμο».
Όπως εξήγησε ο κ. Λοβέρδος, «πρέπει λοιπόν να εκδοθεί μια Υπουργική Απόφαση για να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Αλλά αυτή η Υπουργική Απόφαση, δεν βάζει όρους και προϋποθέσεις στις μετεγγραφές, αυτά τα θέτει ο ίδιος ο νόμος. Η Υπουργική Απόφαση θα ορίζει πράγματα όπως το πότε θα κάνουν αίτηση, πού θα την κάνουν, τεχνικά πράγματα τα οποία θα βγουν μόλις τελειώσουν οι καταθέσεις των μηχανογραφικών, για να αρχίσει η διαδικασία όταν θα βγουν τα αποτελέσματα, πού μπήκε ο καθένας. Δεν είναι της παρούσης».
«Λένε ότι καθυστερούν κάποιοι γονείς να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τα παιδιά τους, διότι περιμένουν να διευκρινίσω εγώ τι ορίζει ο νόμος. Ο νόμος ορίζει αυτά που ορίζει. Δεν θα συμπληρώσω εγώ τον νόμο με την απόφαση. Δεν έχω δικαίωμα να το κάνω αυτό» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.
Ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε επίσης ότι, «όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αν υπάρξει, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ λένε πως θα υπάρξει, η υπερπληθώρα στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και η απερήμωση των περιφερειακών πανεπιστημίων. Θα πρέπει δηλαδή να κάνουμε κάποιους χειρισμούς. Θα έχουμε και μια καλύτερη εικόνα όταν δούμε τις δηλώσεις των μηχανογραφικών και αρχίζουμε να συζητούμε με τα πανεπιστήμια για τις αναμονές που έχουμε. Θα συζητήσουμε στη Βουλή τα μέτρα διευκόλυνσης των Ιδρυμάτων για να κάνουν τη δουλειά τους».
Τέλος, ο κ. Λοβέρδος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η ψηφιακή διδασκαλία σε περιφερειακά πανεπιστήμια.
«Η σκέψη μας είναι οι φοιτητές που δεν μπορούν για διάφορους λόγους πρακτικά να παρακολουθούν τα μαθήματα, να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν πολλές διδακτικές ώρες διαδικτυακά, χωρίς τα Ιδρύματα να αλλάζουν τον χαρακτήρα που έχουν, χωρίς να μετατραπούν σε ανοιχτά ελεύθερα Πανεπιστήμια όπως είναι το Πατρών» ανάφερε χαρακτηριστικά.