Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα.

Οι σημερινές επαφές των δύο πλευρών διήρκησαν περίπου 3 ώρες.

Τα μηνύματα και οι προσδοκίες


Επισημαίνεται πως εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, που στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο 61ος γύρος του διαλόγου ξεκίνησε στις 11 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ επισημαίνεται από ελληνικής πλευράς ότι οι διερευνητικές είναι άτυπες και μη δεσμευτικές, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η Τουρκία κάνει το λάθος και θέσει και άλλα θέματα (αποστρατικοποίηση νησιών, γκρίζες ζώνες), τότε οι συζητήσεις θα ναυαγήσουν και η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει.

Εάν όμως η Άγκυρα εμφανιστεί διατεθειμένη να συμμετέχει σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, όπως είχε συμβεί σε ένα βαθμό το 2003 και το 2011, τότε η Αθήνα θα ανταποκριθεί.

Στο τρίτο ενδεχόμενο κατά το οποίο, η τουρκική πλευρά επιλέξει να κρατήσει κλειστά πολλά από τα χαρτιά της, η κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε έναν νέο γύρο διερευνητικών επαφών, τον Φεβρουάριο, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Οι πρωταγωνιστές των επαφών


Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, που έχει ηγηθεί στους περισσότερους γύρους των διερευνητικών συνομιλιών και θα συνοδεύεται από τον πολύπειρο εν ενεργεία διπλωμάτη, Αλέξανδρο Κουγιού.

Απέναντι τους βρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, αλλά και το υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής διπλωματίας, Τσαγατάι Ερτσίγιες. Ο επί σειρά ετών εκπρόσωπος της Τουρκίας στις διερευνητικές Φεριντούν Σινιρλίογλου δεν συμμετέχει, καθώς εκπροσωπεί τη χώρα του στα Ηνωμένα Έθνη.

Ικανοποίηση του Βερολίνου για τις διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας
Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία ‘Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην ‘Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία ‘Αντεμπαρ.