Στην κυβέρνηση και την πολιτική της στα πανεπιστήμια επιτίθεται το ΜέΡΑ25 με αιχμή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, σημειώνοντας πως το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση με την εκλογή της, ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που ήταν «η καρτ-βιζίτ μιας κυβέρνησης που όποιο κι αν είναι το ερώτημα, η απάντησή της είναι «περισσότερη αστυνομία».
Το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι ενάμιση χρόνο μετά και ενώ δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καμία πρόνοια για τις υποδομές, το προσωπικό, τις ίδιες τις σπουδές των φοιτητών και των φοιτητριών, «το μόνο που κόπτει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι πώς θα εισάγει τα ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστήμιο, υπάγοντάς τα κιόλας στον κ. Χρυσοχοΐδη, καταλύοντας δηλαδή και το αυτοδιοίκητο».
Ως προς το θέμα αυτό προσθέτει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι «η χθεσινή εικόνα της κοινής παρουσίασης των υπουργών Παιδείας Δημοσίας Τάξης (ας κοπεί το οργουελικό αστείο της “Προστασίας του Πολίτη”) ήταν το αναμενόμενο για μια κυβέρνηση που ανταμείβει με υπουργεία στελέχη της ΕΠΕΝ του δικτάτορα Παπαδόπουλου, και έχει εξαπολύσει μια συντεταγμένη επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στους φοιτητές και την νεολαία».
Θέση του ΜέΡΑ25 είναι ότι «ζητούσε και συνεχίζει να ζητάει την επιστροφή του πανεπιστημιακού ασύλου, ως χώρου ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης των ιδεών, αλλά και την περιφρούρηση αυτού του ασύλου μέσα από μια υπηρεσία που θα λογοδοτεί αποκλειστικά και μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα (πρυτανικές αρχές και φοιτητικοί σύλλογοι) και όχι στον κ. Χρυσοχοΐδη που οικοδομεί το αυταρχικό, αστυνομικό, αντιδημοκρατικό και ανελεύθερο κράτος του κ. Μητσοτάκη που οδηγεί στην ορμπανοποίηση».
Καταλήγοντας, το ΜέΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προωθεί το περιβόητο δόγμα “νόμος και τάξη” και προσπαθεί να επιβάλει το αστυνομικό κράτος που χτίζει και ευρύτερα και στα Πανεπιστήμια».