Έληξαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος «με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα για το ζήτημα των συμμαχιών έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά, ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ενώπιον δύο διλημμάτων έθεσε την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, καθώς με μια ιδιαίτερα επιθετική ομιλία έθεσε το κόμμα ενώπιον των ευθυνών του, ζητώντας να αποφασίσουν, αν θα περιμένουν την κυβέρνηση «να σαπίσει» ή θα επιδιώξουν την πρόκληση εκλογών αποτρέποντας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Λίγη ώρα αργότερα, έληξαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης που ήταν στη γραμμή της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα.
Η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα για το ζήτημα των συμμαχιών έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά, ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.
Κλείνοντας τις εργασίες της ΚΕ ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι υπόθεση εβδομάδων και ημερών, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθούν εξελίξεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πρόσθεσε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο σπίτι της Αριστεράς και να αντιστοιχηθούμε με τους εκατοντάδες χιλιάδες που ταλαντεύονται και τους ψηφοφόρους μας, ότι μπορούμε να δώσουμε προοπτική στον τόπο.
Κατά συνέπεια βρισκόμαστε ενώπιον δύο στρατηγικών επιλογών, είπε ο κ. Τσίπρας. Η μία είναι να αφήσουμε την κυβέρνηση να βράσει στο ζουμί της μέχρι να πέσει σαν ώριμο φρούτο, κάτι όμως που μπορεί να μας πάει μέχρι το 2016 με καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο και να δώσουμε τη μάχη σε άλλες συνθήκες. Η άλλη επιλογή είναι να κάνουμε τα πάντα ώστε να προκαλέσουμε συνθήκες κλιμάκωσης των αγώνων και να προκαλέσουμε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, εντός του 2014, επιλογή την οποία υποστήριξε ο ίδιος.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε με οξύτητα σε υπαινιγμούς και ψιθύρους ότι ο ίδιος αποσκοπεί στην ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, επισημαίνοντας τις συλλογικές αποφάσεις, αλλά και την πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν αναδειχθεί στην κυβέρνηση θα προκαλέσει συγκρούσεις και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί. Είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ανεχθώ να λένε ότι το σχέδιο είναι να πάμε σε νέες Βάρκιζες».
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι τεχνικό θέμα, αλλά πρωτίστως πολιτικό και πρόσθεσε ότι η αποτροπή εκλογής Προέδρου είναι σημαντική απόφαση που δεν μπορεί να γίνει σε κεντρικό και θεσμικό επίπεδο κορυφής, αλλά στη βάση πρωτοβουλιών, πολιτικών και κινηματικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, μέσα και έξω από τη βουλή και στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συλλογή υπογραφών για το θέμα των υποβρυχίων είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί σε βουλευτές άλλων κομμάτων για συνεργασία σε διάφορα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και η αριθμητική έχει τη σημασία της, παραπέμποντας προφανώς στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με δεκάδες ομιλητές να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για την πολιτική συμμαχιών, την αδράνεια που παρατηρήθηκε στη λειτουργία των κομματικών οργάνων κατά την προεκλογική περίοδο, με αιχμές για προσωπικές στρατηγικές και με προτάσεις για πλήρη κομματική ανασυγκρότηση, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυρίαρχο σημείο τριβής ήταν η επιλογή που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική συμμαχιών, αν δηλαδή θα επιδιώξει συνεργασία με βουλευτές άλλων κομμάτων ή ανεξάρτητους με στόχο να αποτραπεί η εκλογή Προέδρου και να προκληθούν εκλογές, ή θα αποφευχθούν συμμαχίες με πρόσωπα που έχουν στηρίξει τα Μνημόνια με στόχο να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πιο αποφασιστικά στο κοινωνικό πεδίο για μια άλλου τύπου συμμαχία, με κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης πάντως, «τα σχέδια της κυβέρνησης μπορούν να ανατραπούν με πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο που θα αποτρέπουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις» αναφορά που παραπέμπει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι «η προοδευτική αλλαγή στη χώρα δεν θα προέλθει από ανακατατάξεις στην κορυφή της πυραμίδας του πολιτικού σκηνικού, αλλά κυρίως στη βάση με τη συγκρότηση και ενεργοποίηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».
Το σχέδιο πολιτικής απόφασης, που σε μεγάλο βαθμό απηχεί το πνεύμα της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας καταγράφει όλα αυτά τα προβλήματα που έθεσαν οι ομιλητές και υπογραμμίζει τη βούληση του κόμματος για την αντιμετώπισή τους. Μάλιστα, στο σχέδιο απόφασης έχει ενσωματωθεί πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει, λόγω των ειδικών συνθηκών που διέρχεται η χώρα και μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ, η ΠΓ και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, έτσι ώστε το κόμμα να μπορεί να αντιμετωπίσει συλλογικά και θεσμικά οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει.
Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, οι κομματικές οργανώσεις πρέπει να ολοκληρώσουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ παράλληλα οι περιφερειακές οργανώσεις πρέπει να προωθήσουν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η συνολική εργασία (αποτίμηση αποτελέσματος, προτάσεις για την πολιτική δράση και την ανασυγκρότηση του κόμματος) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος ακόμη και για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών.