Να μην μονοπωλεί την ευαισθησία σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου, με αφορμή τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου και την απόσυρση διατάξεων για την προστασία όσων καταγγέλλουν ρατσιστικά εγκλήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, ίσως και εντός της ημέρας, καταθέτει τροπολογία για την προστασία των θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων. Όπως ενημέρωσαν σήμερα την κυβέρνηση η Βασιλική Κατριβάνου και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα πρόκειται για μια «βελτιωμένη εκδοχή» της επίμαχης διάταξης του άρθρου 19 του μεταναστευτικού κώδικα, που μετά από ενδοκυβερνητικές τριβές (παρέμβαση Π. Μπαλτάκου, διχογνωμία Ιω. Μιχελάκη και Λ. Γρηγοράκου) είχε αποσυρθεί προκειμένου να κατατεθεί στο προσεχές μέλλον σε άλλο νομοσχέδιο. Ο νέος μεταναστευτικός κώδικας τέθηκε σε ισχύ, αλλά -όπως κατήγγειλαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- αν και η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να επαναφέρει το άρθρο 19, αυτό δεν έγινε και στη θέση του θα εφαρμοστεί ΚΥΑ, η οποία όμως δεν προϋποθέτει διαβούλευση και συζήτηση στο κοινοβούλιο.
Τα πυρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, με το οποίο κυρώνεται η διεθνής σύμβαση «για την προστασία όλων των προσώπων από την αναγκαστική εξαφάνιση» και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου, διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι η ΚΥΑ δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τις αποσυρθείσες διατάξεις του άρθρου 19, «απλώς επαναφέρει σε ισχύ όσα ίσχυαν μέχρι πρόσφατα με το Ν. 3386/2005 όπως αυτός αντικαταστάθηκε με το άρθρο 42 του Ν. 3907/2011». «Δεν κάναμε τίποτε άλλο παρά, μέχρι να έρθει προς ψήφιση το νέο άρθρο, να λυθούν ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα» τόνισε ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας ότι «δεν είναι σωστό και δεν το επιτρέπει και ίδιος προσωπικά, ας πούμε στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να μονοπωλεί ευαισθησίες στα ζητήματα προστασίας των ανθρώπων». Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε και στις επισημάνσεις για τις καθυστερήσεις στην ψήφιση του νέου αντιρατσιστικού νόμου και είπε ότι έχει την αίσθηση πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο.
Για τη σύμβαση που αφορά στις αναγκαστικές εξαφανίσεις, «ναι» επί της αρχής είπαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ. Επιφυλάξεις δήλωσε ότι τηρεί το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ και η ΧΑ.
Στη συζήτηση για τις αναγκαστικές εξαφανίσεις, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης είπε ότι οι προωθούμενες διατάξεις ενισχύουν το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Τσουκαλάς, αναφέρθηκαν στην εξαφάνιση του Μπουλούτ Γιαϊλά από τα Εξάρχεια πριν από έναν χρόνο, αλλά και στην πολύκροτη υπόθεση απαγωγής των Πακιστανών το 2005.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της σύμβασης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανέχεται εγκλήματα, όπως αυτά των αναγκαστικών εξαφανίσεων.
Η εισηγητής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη ζήτησε απαντήσεις από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τα ανεκτέλεστα εντάλματα σύλληψης στην Ελλάδα, ανάμεσα στα οποία και του επιχειρηματία Γιάννη Καραγιαννίδη.
Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης επισήμανε ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» έφερε και στην Ευρώπη και στην Αμερική το έγκλημα των αναγκαστικών εξαφανίσεων, αν και μέχρι τότε είχε συνδεθεί με δικτατορικά και ανελεύθερα καθεστώτα.
Στην υπόθεση Οτσαλάν αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και επισήμανε ότι ζούμε στη χώρα που δεν μπορεί να ελέγξει τι συμβαίνει στη Σούδα.
Ο ειδικός αγορητής της ΧΑ Μιχάλης Αρβανίτης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πιέζει για την επίσπευση της συζήτησης για το αντιρατσιστικό, αλλά δεν λέει τίποτε για το βιασθέν κοριτσάκι από τον έγχρωμο εισβολέα και ότι γενικός στόχος είναι η γενοκτονία των Ελλήνων.