Σε νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις προχώρησε σήμερα στη Βουλή ο Χάρης Παμπούκης. Την ίδια ώρα, προανήγγειλε ακόμα περισσότερες τροποποιήσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις διευκρινίζεται ότι χρειάζεται «ειδική αιτιολογία περί του λόγου εθνικού ή δημοσίου συμφέροντος που καθιστά την κατάρτιση της διακρατικής συμφωνίας ως τον πλέον πρόσφορο τρόπο εξυπηρέτησής του, ιδία λόγω ταχύτητας ή μοναδικότητας ή για λόγους που ανάγονται στη συνολική εξωτερική πολιτική της χώρας», ενώ θα προηγείται και ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής πριν την κατάρτιση της συμφωνίας.
Όσον αφορά τους συμβούλους, αποσαφηνίζεται ότι υποχρεούνται να δηλώνουν κατά την σύναψη της σύμβασής τους και καθ’ όλη τη διάρκειά της, οποιαδήποτε σχέση τους ενδέχεται να δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων με το ελληνικό δημόσιο. Σε άλλη περίπτωση, καταγγέλλεται η σύμβασή τους και επιβάλλεται και καταπίπτει σε βάρος τους ποινική ρήτρα ισόποση με το ½ της προϋπολογιζόμενης αμοιβής για το έργο.
Με τις αλλαγές που επήλθαν προβλέπεται ότι ως στρατηγικές επενδύσεις νοούνται εκείνες που επιφέρουν «ποσοτικά και ποιοτικά» αποτελέσματα στην εθνική οικονομία «και προάγουν την έξοδο από την οικονομική κρίση».
Με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας, η απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για την ένταξη μιας επενδυτικής πρότασης στη διαδικασία του fast track θα κυρώνεται από τη Βουλή εφόσον το απαιτεί ο νόμος ιδίως στις περιπτώσεις σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η προηγούμενη διατύπωση ήταν ότι η απόφαση της ΔΕΣΕ «μπορεί» να κυρώνεται από τη Βουλή.
Στην κατεύθυνση αύξησης της διαφάνειας κινείται και η προσθήκη διάταξης σύμφωνα με την οποία όλες οι συμβάσεις που θα καταρτίζει η εταιρία “Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ” θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και θα εφαρμόζουν τις οδηγίες περί συμφώνου ακεραιότητας της Διεθνούς Διαφάνειας.
Δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διαδικασία fast track για επενδύσεις σε περιοχές του δικτύου NATURA A (ζώνες απόλυτης προστασίας).
Παρατείνονται οι προθεσμίες για τη συζήτηση των προσφυγών κατά των απαλλοτριώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι αποφάσεις για αιτήσεις ακύρωσης θα εκδίδονται σε διάστημα 60 ημερών από τη συζήτησή τους (από 30), η νέα δικάσιμος μετά από αναβολή θα ορίζεται μέσα σε 30 ημέρες (αντί για 8) και καταργείται η προθεσμία των οχτώ ημερών για την εξέταση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Η νέα διατύπωση είναι ότι η εξέταση θα γίνεται «κατά απόλυτη προτεραιότητα».
Τέλος, με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι η πρόσληψη δικηγόρων που θα γίνεται με απόφαση του ΔΣ της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ», θα εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών.
Η ΝΔ διά του εισηγητή της Κ. Χατζηδάκη εκτίμησε ότι οι τροποποιήσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο διατηρεί επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις και αναμένει τις επιπλέον βελτιώσεις στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αντίστοιχη στάση τηρεί και ο ΛΑΟΣ, ενώ καταψηφίζουν το νομοσχέδιο το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.