Η διαφορά του 9% και το πλήθος των κεντροαριστερών δυνάμεων που συμμετείχαν στις φετινές εκλογές στο δήμο Θεσσαλονίκης κρίνουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης γνωρίζει ότι οι δεξαμενές των ψήφων που έχει να πάρει ενόψει δευτέρου γύρου είναι μεγαλύτερες από αυτές του Σταύρου Καλαφάτη.

Όμως, όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα της συμπρωτεύουσας, η κριτική που έχει δεχθεί από το σύνολο των παρατάξεων, κάνουν τους ανθρώπους της Πρωτοβουλίας να κρατούν «μικρό καλάθι».

Ο Γιάννης Μπουτάρης φέρεται πάντως να προτιμά «δηλώσεις συμπάθειας» προς το πρόσωπό του και όχι κατευθυνόμενες στηρίξεις παλαιού τύπου.

Άλλωστε το επιχείρημα που προώθησε η Πρωτοβουλία ήταν αυτή της ακηδεμόνευτης αυτοδιοικητικής παράταξης.

Επιπροσθέτως, ο Γιάννης Μπουτάρης κατακεραύνωνε συνεχώς την κυβέρνηση είτε μιλώντας για ευνουχισμένη αυτοδιοίκηση είτε για όσα έγιναν παραμονές του δημοψηφίσματος για την ΕΥΑΘ γνωρίζοντας όμως πως χάριν της κυβερνητικής τροπολογίας μπορούσε να θέσει ξανά υποψηφιότητα. Και αυτό το παράδοξο γεγονός μέτρησε στους πολίτες καθώς απέναντί του είχε έναν αντίπαλο που δεν κράτησε αντίστοιχες αποστάσεις.

Έτσι ευελπιστούν στην Πρωτοβουλία ότι ακόμα και όσοι χαρακτήριζαν δύο τις κυβερνητικές υποψηφιότητες (Μπουτάρη- Καλαφάτη) στο β’ γύρο θα πάνε με τον «λιγότερο κυβερνητικό».