«Η ευρωπαϊκή ηγεσία δυστυχώς θέλει κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα, υποτελείς. Κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους, αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας», δήλωσε σήμερα από τη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με Ρώσους αξιωματούχους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ακόμη την Ευρώπη για «έλλειμμα δημοκρατίας», με αφορμή και τις χθεσινές αποκαλύψεις των Financial Times.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «υπογραμμίσαμε τις ανησυχίες μας, τις συμπτώσεις και τις διαφωνίες μας με τη ρωσική πλευρά κυρίως όμως υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει ειρηνική επίλυση σε αυτή την κρίση. Και την ανάγκη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδειχθεί ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις, η διπλωματική οδός και όχι οι κυρώσεις και η κλιμάκωση της έντασης».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ουκρανία πρέπει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και όχι πεδίο διχασμού στην καρδιά της Ευρώπης και ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον του είναι ο ουκρανικός λαός, μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικά, δημοκρατικές διαδικασίες. «Είτε αυτές είναι οι εκλογές, είτε τα δημοψηφίσματα», τόνισε.
«Αυτό το λέω διότι το μεγάλο έλλειμμα σήμερα της Ευρώπης, είναι το έλλειμμα της δημοκρατίας. Και αυτό φαίνεται και από τις χθεσινές αποκαλύψεις των Financial Times. Η ευρωπαϊκή ηγεσία δυστυχώς θέλει κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα, υποτελείς. Κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους, αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας», ανέφερε ακόμη και πρόσθεσε: «Πώς αλλιώς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποδείχθηκε από το 2011 και μετά ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη μαριονέτα του κύριου Μπαρόζο, προκειμένου να έχουμε συνέχεια των μνημονίων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα στον ελληνικό λαό, έδειχνε μία αντιμνημονιακή ρητορική».
«Εμείς πιστεύουμε ότι οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο. Και οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους, προκειμένου η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις ιδρυτικές τις αξίες. Στη δημοκρατία πάνω απ’ όλα, την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την προκοπή. Διότι προκοπή χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει, άρα λοιπόν το μήνυμα που στέλνουμε, είναι το μήνυμα της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.