Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται στη Βουλή οι συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τις ΑΟΖ, σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε την ανακοίνωση στον ΣΚΑΪ, ενώ για την Τουρκία ξεκαθάρισε πως: «επιθυμούμε το διάλογο, αλλά θέλουμε να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις. Διάλογος όταν κι εφόσον υπάρξει θα υπάρξει μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ», διευκρινίζοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Γερμανία παραμένουν.
Επισήμανε επίσης ότι όλες οι πλευρές που έχει κινητοποιήσει διπλωματικά η κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι χρειάζεται απομάκρυνση του Oruc Reis από την περιοχή: «Η διπλωματία δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος, θέλει χρόνο για να αποδώσει».
«Δεν προκάλεσε ένταση η Ελλάδα, ούτε οξύνει η Ελλάδα την ένταση, προτάσσει διάλογο, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουν διαβάσει οι εταίροι μας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Μεταξύ άλλων η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 27 – 28 Αυγούστου θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων: «θα είναι νομίζω πυκνές οι εξελίξεις μέχρι τότε, η Ελλάδα έχει βάλει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της στο τραπέζι… Περιμένουμε μέχρι τότε να έχει αποδώσει η διπλωματία, η αποκλιμάκωση και αποφυγή μονομερών ενεργειών».
Ιστορική συμφωνία για Ελλάδα και Αίγυπτο – Έπεσαν οι υπογραφές για την ΑΟΖ
Έπεσαν οι υπογραφές σε μία ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση ο Σαμέχ Σούκρι, σύμφωνα με την αιγυπτιακή Al Ahram, επεσήμανε πως οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία για τον καθορισμό Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και όλες της οι προβλέψεις είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στο Κάιρο αιφνιδιαστικά και κάτω από άκρα μυστικότητα ενώ πληροφορίες έλεγαν ότι οι συζητήσεις ήταν σε τελικό στάδιο.
Κάτι που επιβεβαιώθηκε μιας και πλέον υπάρχει συμφωνία για την ΑΟΖ.
Τι σημαίνει η ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ
Την ιστορική σημασία της συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ειδικά τη στιγμή που η Τουρκία απειλεί με γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε εφαρμογή του παράνομου μνημονίου με τη Λιβύη, υπογράμμισε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ορίζοντας ως επόμενο στόχο τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας για την ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο κ. Πέτσας μάλιστα ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να επισκεφθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Κάιρο για να προωθήσει τις σχετικές συζητήσεις, δεν το απέκλεισε, αλλά απάντησε ότι αυτές οι συζητήσεις διαρκούν πολλά χρόνια όπως έγινε και με την Ιταλία και πρόσθεσε ότι σιγά σιγά θα πρέπει να κυρωθεί καταρχήν αυτή η συμφωνία και τα επόμενα βήματα θα ακολουθήσουν. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις μόνο όταν έχει να ανακοινώσει κάτι τελικό.
Εστίασε όμως κυρίως στην καθοριστική σημασία της συμφωνίας με Ιταλία και για την Ανατολική Μεσόγειο, σε μία περίοδο μετά τις παράνομες ενέργειες Τουρκίας και Λιβύης και επανέλαβε: «Θα προχωρήσουμε σιγά σιγά και στα επόμενα βήματα».
Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν, ο κ.Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και έχει συμμάχους, καθώς ότι επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας αλλά θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.