Συνομιλίες στην Άγκυρα με την ελληνική πλευρά προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στα σύνορα με Ελλάδα και Βουλγαρία, με αφορμή το μπαϊράμ.
«Περιμένουμε ότι θα έχουμε συνάντηση με τους Έλληνες γείτονές μας τις επόμενες ημέρες στην Άγκυρα. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα με τέτοιες συναντήσεις. Η δουλειά μας συνεχίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός, όπως μετέδωσε η εφημερίδα «Yeni Safak».
Ο Ακάρ είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν με ηρωισμό το έργο τους, αλλά συμπλήρωσε παράλληλα η Τουρκία επιθυμεί καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες της «και με την Ελλάδα και την Βουλγαρία».
BREAKING: #Turkish Defence Minister Akar and Commanders of the Turkish Armed Forces have arrived at the border with #Greece to inspect troops in the area. pic.twitter.com/ojhGRAFbA9
— EHA News (@eha_news) July 30, 2020
Σε αντίθετη κατεύθυνση οι δηλώσεις Δένδια
Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν ωστόσο οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Όπως επισήμανε η Αθήνα βρίσκεται μακριά από το σημείο έναρξης διαλόγου με την Άγκυρα, αλλά διευκρίνισε ποιες είναι οι διαφορές των δυο κρατών σε περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Δένδιας, αφού καταδίκασε τις κινήσεις Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, ξεκαθάρισε ότι η μοναδική διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στη συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά έχει διακηρύξει πως είναι πάντα ανοικτή σε αυτόν τον διάλογο, αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων, και επανέλαβε πως αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η διαφορά.
«Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε να έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία. Αυτό είναι το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου» ξεκαθάρισε και προσδιόρισε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα αυτό που επιδιώκει στην περιοχή είναι η επικράτηση ενός τρόπου συμπεριφοράς, τον οποίο επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Εμείς λειτουργούμε πάντα σε ένα πλαίσιο σκέψης: Η ΕΕ, το διεθνές δίκαιο, ο 21ος αιώνας. Δεν είμαστε μία χώρα που επιδιώκει συγκρούσεις και εντάσεις» κατέδειξε και επισήμανε ότι προφανώς η Τουρκία αντιλαμβάνεται ακόμα τον εαυτό της σε μία προηγούμενη εποχή, άρα ασκεί πολλές φορές πολιτική εντάσεων. «Εμείς δεν την ακολουθούμε σε αυτό», υπογράμμισε και διαμήνυσε πως η επικοινωνία με όρους διεθνούς δικαίου είναι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών.
Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει ακόμα και την έναρξη διαλόγου, που διακόπηκε το 2016, δηλαδή των διερευνητικών συζητήσεων».