Τα φλας των φωτογράφων κατάφερε να τραβήξει χθες (28/07) ο Νίκος Δένδιας, κατά την υποδοχή της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, καθώς φορούσε μια μάσκα του Παναθηναϊκού, που -ως γνωστόν- αποτελεί την αγαπημένη του ομάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στην ΕΡΤ για τη συγκεκριμένη κίνηση, με τον παρουσιαστή της εκπομπής, Δημήτρη Κοτταρίδη, να τον υποδέχεται φορώντας μια μάσκα του Ολυμπιακού.
«Αν τη μάσκα τη φοράτε ενόψει του αγώνα της άλλης εβδομάδας με τη Γουλβς κι εγώ μαζί σας, παίζει ελληνική ομάδα», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Και εξήγησε ότι η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών (που έχει γεννηθεί στο Σαν Σεμπαστιάν) και η οικογένειά της «έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις με ομάδα που οι φίλαθλοί της έχουν σχέση με τον Παναθηναϊκό. Και η αθλητική διπλωματία είναι κομμάτι των προσωπικών σχέσεων. Το δέσιμο των ανθρώπων έχει εξαιρετική σημασία για τη χώρα».
Μάλιστα, ανέφερε ότι ο Ούγγρος ομόλογός του, όταν ήρθε στην Αθήνα, του έφερε μανικετόκουμπα με τον Φέρεντς Πούσκας. «Για να του επιστρέψω τη χειρονομία, θα του πάω μανικετόκουμπα με τον Λάγιος Ντέταρι, τον επόμενο θρύλο του ουγγρικού ποδοσφαίρου που έχει παίξει στην Ελλάδα. Η δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων έχει μεγάλη σημασία στη διπλωματία».
«Μην ξεχνάμε ότι ο Μάο τον Απρίλιο του 1971 κάλεσε στην Κίνα την εθνική ομάδα πινγκ πονγκ των ΗΠΑ, που βρισκόταν στην Ιαπωνία. Η κίνηση αυτή που χαρακτηρίστηκε διεθνώς ως η “διπλωματία του πινγκ πονγκ”», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Καταληκτικά, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να είσαι σοβαρός και να κάνεις τη δουλειά σου και να μην είσαι σοβαροφανής».
«Δεν υπάρχει συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου με την Τουρκία»
Κατά τα άλλα, η κουβέντα στο πάνελ της ΕΡΤ επικεντρώθηκε κυρίως στα ελληνοτουρκικά, με τον κ. Δένδια να σημειώνει πως δεν υπάρχει συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου με την Τουρκία αυτήν τη στιγμή, μόνο συζητήσεις, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών, ούτε υπό το κράτος προθεσμιών.
«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και στενάχωρο», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός, όμως «δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά και ότι η ελληνική πλευρά έχει απευθυνθεί σε όλα τα φόρα και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να προστατευθεί το μνημείο αυτό το οποίο ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα. Αυτήν τη στιγμή η προσπάθεια της Τουρκίας να το μετατρέψει σε τζαμί μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εικόνα της Άγκυρας διεθνώς».
Το θέμα με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είπε ότι τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη διεθνή κοινότητα είναι ανύπαρκτη και πρόσθεσε: «Η αντίληψη ότι μπορείς να μοιράζεις θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας την ύπαρξη του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου, την Κρήτη, είναι μια τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά που δεν είναι θετική».
Αναφερόμενος στη στάση της Άγκυρας, ο υπουργός σημείωσε ότι «ο καθένας κρίνεται από τη συμπεριφορά του. Και η συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν παραβατική, δεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και συνεχίζει να είναι. Η Ελλάδα πάντα λέει πως είναι ανοιχτή στο διάλογο, ωστόσο δεν διεξάγει διάλογο επί παντός επιστητού.
Μία είναι η διαφορά με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θάλασσιες ζώνες. Επ’ αυτής της διαφοράς η Ελλάδα έχει πει -διαχρονικά- ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει και εφόσον δεν καταλήξουν σε συμφωνία, να κάνουμε ένα συναποσχετικό και να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης».