«Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ανησυχητικές. Προετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο Ανάν, χειρότερο ίσως από το προηγούμενο. Μιλάμε ουσιαστικά για δύο συνιστώντα κράτη. Το ΚΚΕ εξέφρασε ακόμα μια φορά την αντίθεσή του σε αυτούς τους σχεδιασμούς», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του στα γραφεία της ΚΟ του κόμματος στην Βουλή, με τον Πρόεδρο της «Συμμαχίας Πολιτών» Κύπρου Γιώργο Λιλλήκα.
«Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, χωρίς ξένες βάσεις και ξένα στρατεύματα, χωρίς προστάτες και εγγυητές και βέβαια με τον λαό αφέντη στον τόπο του, κυρίαρχο τον κυπριακό λαό, τους ελληνοκύπριους, τους τουρκοκύπριους, τους Μαρωνίτες, τους Αρμένιους, τους Λατίνους», είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «παλεύοντας βέβαια και για συνολικότερες αλλαγές, τόσο ο ελληνικός λαός να βγει από την κρίση και να οικοδομήσει την δική του λαϊκή εξουσία, αποδεσμευμένος από τα δεσμά της ΕΕ, όσο και ο λαός της Κύπρου, αλλά και όλοι οι λαοί της Ευρώπης».
Ο ΓΓ του ΚΚΕ επισήμανε ότι «είναι κοινός ο αγώνας μας, κοινός ο εχθρός και σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα συνεχίσει την ενημέρωση και την κινητοποίηση του ελληνικού λαού, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να συμβάλλουν σε αυτόν τον αγώνα, έτσι ώστε να προχωρήσει σε καλύτερο δρόμο η εξέλιξη σε αυτά τα ζητήματα».
Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και έννοιες με το ΚΚΕ, γιατί το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η νέα πρωτοβουλία λύσης του Κυπριακού είναι πολύ δυσμενές για τον ελληνισμό. Κύπρος και Ελλάδα είναι οικονομικά εξαρτημένες και εξασθενημένες και κατά συνέπεια ευάλωτες σε πιέσεις και εκβιασμούς».
Ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών» επεσήμανε ότι το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού «δεν είναι άλλο από το σχέδιο Ανάν με μια νέα εκδοχή χειρότερη για την ελληνική πλευρά».
«Για μας», πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, «λύση του Κυπριακού για να έχει νόημα θα πρέπει να ανατρέπει τα κατοχικά δεδομένα και όχι να τα νομιμοποιεί. Η λύση θα πρέπει να εδράζεται στα δεδομένα του 21ου αιώνα και όχι στα δεδομένα του 1974 και θα πρέπει η λύση να αποκαθιστά στην πράξη τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και όλες τις δημοκρατικές ελευθερίες για τους πολίτες της».
«Η λύση που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και η οποία και με την παραδοχή του προέδρου θα στερεί σε όσους ελληνοκύπριους επιτραπεί να επιστρέψουν στο λεγόμενο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, είναι για εμάς απαράδεκτη, είναι λύση που στηρίζεται σε λογικές απαρτχάιντ και θεωρούμε πως είναι αδιανόητο να ζητείται από ένα λαό να αποφασίσει από μόνος του να στερηθεί της δημοκρατίας και της ελευθερίας». κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.-