«Είναι μία ιστορική μέρα, μία εθνική επιτυχία και μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς -όπως είπε και ο πρωθυπουργός- θα επενδύσουμε τα χρήματα αυτά για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. «Με τη διαπραγματευτική τακτική που αναπτύξαμε, καταφέραμε να προστατέψουμε προγράμματα που είχαν εθνικές κατανομές», πρόσθεσε και ανέφερε ότι άλλαξε κάπως η αναλογία μεταξύ των επιχορηγήσεων και των δανείων και πως τα χρήματα που συνολικά επενδύει η Ευρώπη είναι 1,8 τρισ. ευρώ, γεγονός που κανείς δεν φανταζόταν πριν από λίγους μήνες.
«Η Ελλάδα έχει παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο, όλες αυτές τις ημέρες των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός, όπου απαιτούνταν, και να φτάσουμε σε αυτήν την ιστορική συμφωνία. Θυμίζω ότι είναι πρώτη φορά στα χρόνια της Ευρώπης που θα έχουμε χρηματοδότηση τέτοιου μεγέθους με κοινό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κοινών αναγκών των κρατών-μελών. Και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς μία στενότερη συνεργασία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», σημείωσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί μνημονίου. Είναι κοινοί οι κανόνες για όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Όσον αφορά την εκταμίευση -όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου- δεν θα υπάρχει δυνατότητα βέτο από κανένα μέλος του Συμβουλίου. Μπορέσαμε και απλοποιήσαμε, από κοινού όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, το πολύ περίπλοκο σύστημα διακυβέρνησης, που είχε αρχικά προταθεί από τις λεγόμενες “φειδωλές χώρες”. Είναι ένα ισορροπημένο πακέτο, με τους αναγκαίους συμβιβασμούς, φυσικά, που έπρεπε να γίνουν για να κλείσει», ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας, ενώ είπε πως έχουμε περισσότερους πόρους τα πρώτα τρία χρόνια και λιγότερους τα επόμενα.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «σημασία έχει, σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα κόμματα -όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός- να έχουμε έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο για να απορροφήσουμε γρήγορα χρήματα για να μεταμορφώσουμε, όπως είπε, την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις μέσα στο 2020. Έτσι ώστε -όπως είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του- να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και δαπάνες που έγιναν από τον Φεβρουάριο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού».
Επιπλέον ο κ. Πέτσας επισήμανε πως έχουμε διδαχθεί όλοι από τα λάθη του παρελθόντος και τις κομματικές αστοχίες που είχαν εμφανιστεί από τη δεκαετία του ’80 και μετά στην Ελλάδα κατά τη χρήση χρηματοδοτικών πακέτων από την Ευρώπη. «Δεν θα επαναληφθούν αυτά τα λάθη. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και το πολιτικό σύστημα είναι ώριμο. Και ο πρωθυπουργός έχει μία ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να επενδύσουμε αυτά τα χρήματα και να μην τα σπαταλήσουμε», υπογράμμισε.
Φωτιά Μάτι: «Εφόσον υπάρξουν εμπλοκές πολιτικών προσώπων, θα εξεταστούν στη Βουλή»
Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της «Καθημερινής», δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει την υπόθεση. «Η κυρία Γεροβασίλη προσέφυγε σε αυτήν. Έχουν κινηθεί και οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για να διερευνήσουν την υπόθεση από μόνες τους. Υπάρχουν και άλλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη και από τον κ. Ματθαιόπουλο και από τον κ. Καπελιό και από όλους τους εμπλεκόμενους. Εφόσον υπάρξουν εμπλοκές πολιτικών προσώπων, κάποια στιγμή η υπόθεση θα εξεταστεί και σε επίπεδο Βουλής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ χαρακτήρισε πραγματικά τραγικά, ανήκουστα και αδιανόητα αυτά που ακούγονται.
«Για τις δύο υποθέσεις των Κυθήρων και της Μάνης έχουν ξεκινήσει οι έρευνες από την Εισαγγελία στο Γύθειο και στον Πειραιά από το 2018 και βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε διοικητικό επίπεδο, στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής έχουν αποστρατευτεί οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την υπόθεση. Γίνονται, όμως, εργασίες στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
Γεραπετρίτης: «Η μεγαλύτερη ευκαιρία μεταπολιτευτικά για ριζικό μετασχηματισμό του μοντέλου της οικονομίας»
Η Συμμετοχή της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία μεταπολιτευτικά για να μετακινηθούν πόροι που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και θα οδηγηθούμε σε ένα ριζικό μετασχηματισμό του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Πρόκειται για μεγάλη τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα που πρέπει να αξιοποιηθεί με το βλέμμα μπροστά και στις επόμενες γενιές παρά στη λογική της εφήμερης ανάλωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε να δρομολογήσουμε προγράμματα και δράσεις που δεν θα είναι η συντήρηση και ενίσχυση του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αλλά ο ριζικός μετασχηματισμός του», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Συνεχίζοντας ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην σκληρή διαπραγμάτευση που προηγήθηκε της συμφωνίας.
«Ξεκινήσαμε από το μηδέν για να καταλήξουμε σήμερα σε ένα σύνολο 70 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία. Από αυτά τα 32 δισ. ευρώ αφορούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πρόγραμμα αυτό υπάρχουν ειδικοί πόροι που μας αφορούν άμεσα όπως είναι η αγροτική ανάπτυξη, η πολιτική προστασία της ΕΕ και είναι επίσης σπουδαίο το γεγονός ότι διασφαλίσαμε πως στο Tαμείο Aνάκαμψης να εμπίπτουν και προγράμματα αναδρομικά από τις αρχές του 2020, άρα μπορούμε να λειτουργήσουμε εμπροσθοβαρώς και προγράμματα που ήδη έχουν ξεκινήσει να ενταχθούν στο Tαμείο Aνάκαμψης», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε στη συνέχεια την μορφή των πόρων που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο, ενώ ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν υπάρχει σύνδεση με νέο μνημόνιο και το κάθε κράτος θα έχει την ευχέρεια να επιλέγει τα μέτρα που θα κρίνει αναγκαία.
«Από τα 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης τα 19 δισ. ευρώ θα είναι με τη μορφή των επιδοτήσεων που δεν συνδέονται και δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, και 12,5 δισ. ευρώ θα είναι με τη μορφή των δανείων εφόσον τα χρειαστεί. Ήδη με τα 19 δις. έχουμε ένα πολύ μεγάλο καινούργιο ΕΣΠΑ που θα μπορεί να διοχετευθεί εκεί που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία» είπε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε:
«Είναι πολύ σημαντικό που υφίστανται αυτοί οι πόροι, αυτή η δεξαμενή άντλησης. Δεν υπάρχει σύνδεση με νέο μνημόνιο αλλά μέσω ενός ελεγκτικού μηχανισμού στο πλαίσιο της Κομισιόν και της δημοσιονομικής αρχής της ΕΕ και με βασικές μεταρρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε χώρας. Το κάθε κράτος-μέλος θα έχει την διακριτική ευχέρεια να επιλέγει τα μέτρα που κρίνει αναγκαία ή όχι. Η έγκριση αυτών των προγραμμάτων δεν θα απαιτεί ομοφωνία ούτε μνημόνιο-αιρεσιμότητα παρά μόνο αυστηρό έλεγχο».
Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των σχεδίων και των προτάσεων που θα υποβληθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ πιο προωθημένο στάδιο επεξεργασίας των δικών της προτάσεων σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει δημιουργήσει τέτοιου τύπου προϋποθέσεις, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι τον Οκτώβριο όταν θα χρειασθεί να καταθέσουμε συγκροτημένο σχέδιο για την λήψη των πόρων».
Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι θα υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο με συναίνεση, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «θα υπάρξει εκτεταμένος κύκλος διαβούλευσης όχι μόνον με τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους για να υπάρξει κοινωνική και πολιτική σύγκλιση» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «έχει καθήκον εμπιστοσύνης και χρηστής διαχείρισης των πόρων αυτών και θα υπάρξει πολύ υψηλή διαφάνεια στον τρόπο που θα καταρτισθεί το πρόγραμμα».