Ως «εξέλιξη μείζονος σημασίας» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη γειτονική Ιταλία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αποτελεί παράλληλα θετικό γεγονός ότι η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου επικρότησε και υιοθέτησε τη συμφωνία.

«Αίρεται με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών, βασιζόμενη στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστά επίσης υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας ενώ συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας» όπως σημείωσε.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «η συμφωνία συνοδεύεται από την κοινή δήλωση Ελλάδας και Ιταλίας για τους πόρους της Μεσογείου που εκφράζει την προσήλωση των δύο μερών στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών.

Συνοδεύεται επίσης από κοινή γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αλιευτική πολιτική στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα και την προοπτική επέκτασης της Ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

Η συμφωνία αποδεικνύει παράλληλα τη σταθερή επιδίωξη της χώρας μας για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονές μας στο πλαίσιο του Διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Δείχνει τον δρόμο που επιλέγει η Ελλάδα και το δρόμο αυτό είναι επιτέλους η ώρα να ακολουθήσουν και οι γείτονές μας».