Η πίεση της Κομισιόν για τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε ήταν αυτό που πυροδότησε  εξελίξεις και την απόφαση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει μέτρα υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων και να παραχωρήσει τη διακαναλική συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα.

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι επιτελείς του Μαξίμου και της Ιπποκράτους κατέγραφαν τη δυσαρέσκεια των πολιτών σε τοπικό επίπεδο, με τον κίνδυνο να μετατραπεί σε οργή κατά της κυβέρνησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι ολοένα και πιο ορατός.

Έτσι, ο πρωθυπουργός δεχόταν ήδη εισηγήσεις από συνεργάτες του και από κορυφαίους υπουργούς (που ανήκουν κυρίως στο «λαϊκό ΠΑΣΟΚ») για κινήσεις που μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα και να αποκαταστήσουν – όπως λένε κάποιοι εξ αυτών – το σοσιαλιστικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ. Ανάλογες ήταν και οι γκρίνιες από την «πράσινη» κοινοβουλευτική ομάδα.

Όμως, η αναθεώρηση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους από την Κομισιόν και οι συστάσεις για νέα μέτρα τη Δευτέρα βάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Παρόλα αυτά, στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του άκουσαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον υπουργό Οικονομικών μετά την επιστροφή του από τις συνόδους των Eurogroup και Ecofin την Τετάρτη, καθώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τους ενημέρωσε ότι η ανακοίνωση των αναθεωρημένων στατιστικών στοιχείων και η αξιολόγηση από την «τρόικα» αναβάλλεται, ουσιαστικά, για μετά τις εκλογές. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να συμφώνησε ότι υπάρχει περιθώριο να δοθούν μικρές παροχές σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κύβος ερρίφθη: τις ανακοινώσεις για την ανεργία και την ανάπτυξη στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τους κοινωνικούς φορείς ακολουθεί η ανακοίνωση των παροχών αυτών, αλλά και η προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα μέτρα.

Αποφασίστηκε, μάλιστα, αυτό να γίνει στη διακαναλική συνέντευξη του κ. Παπανδρέου, για προφανείς λόγους που εξυπηρετούν και τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: πρώτον, να δώσει το μήνυμα ο πρωθυπουργός και εκτός Ελλάδος ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέες περικοπές σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Το μήνυμα αυτό προς τις Βρυξέλλες, άλλωστε, βοηθά και η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φαίνεται να ωθεί τους Ευρωπαίους σε δεύτερες σκέψεις για τα μέτρα σκληρής λιτότητας.

Δεύτερον, να αποκατασταθεί το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού και η εικόνα του, με το ενδιαφέρον του για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Και τρίτον, να πολώσει το κλίμα και να αναλάβει ουσιαστικά προσωπικά τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, παίζοντας έτσι το τελευταίο χαρτί του ΠΑΣΟΚ για να συσπειρώσει τον κόσμο του, να αποτρέψει την ψήφο διαμαρτυρίας και να κερδίσει κρίσιμες μάχες, όπως αυτή της Περιφέρειας Αττικής που εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πονοκέφαλο.

Χαρακτηριστικό είναι πως για μία ακόμη φορά, απόψε από το Περιστέρι, όπου μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου επέρριψε τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας στη ΝΔ με ιδιαίτερα σκληρά λόγια («έβαλε φωτιά στην Ελλάδα και ζήτησε από εμάς να τη σβήσουμε»).

Πάντως, η τακτική αυτή που επιλέγουν, ως φαίνεται, οριστικά ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, κρύβει παγίδες και μοιάζει να συνδέεται με τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Διότι αν η κυβέρνηση αποδοκιμαστεί τελικά με ηχηρό τρόπο στην κάλπη του Νοεμβρίου, θα έχει εκτεθεί ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.

Και επιπλέον, εάν η πίεση της Κομισιόν για την επιβολή νέων μέτρων αυξηθεί, η ανανέωση της λαϊκής εντολής θα μοιάζει μονόδρομος…