Την ανάγκη να γίνουν οι επιστροφές προς τις χώρες προέλευσης κοινή ευρωπαϊκή προτεραιότητα, με την παροχή από την πλευρά της ΕΕ εξωτερικής βοήθειας, εμπορικών και πολιτικών σχέσεων στις χώρες αυτές, υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ανέφερε πως «οι επιστροφές είναι βασικό συστατικό της πολιτικής μας» προσθέτοντας ότι «σεβόμαστε τις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά από εκεί και πέρα για όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, υπάρχει ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο και στόχος μας είναι οι επιστροφές και απελάσεις».
Εξήγησε ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται επιστροφές «γιατί είναι κλειστά τα σύνορα». «Εμείς θα υποβάλλουμε κανονικά το αίτημά μας, μέσω της Frontex, για επιστροφές στην Τουρκία. Εκεί θα φανεί και στην πράξη αν η Κοινή Δήλωση είναι πρακτικά σε ισχύ ή όχι», τόνισε ο ίδιος.
Ως προς τρίτες χώρες, είπε ότι «συνεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή πιο ενεργά και με το Αφγανιστάν και με το Ιράκ και με άλλες χώρες προέλευσης», αλλά συμπλήρωσε ότι «η εμπειρία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών είναι ότι οι επιστροφές κατευθείαν στις χώρες προέλευσης έχει πάρα πολλά εμπόδια».
Ο υπουργός Μετανάστευσης ζήτησε την ενίσχυση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας «με έναν τρόπο που αφενός θα επιβάλλει πολύ πιο αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει την υποχρέωση της για την μείωση των ροών».
Σχετικά με το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να έχει υποχρεωτικούς μηχανισμούς αλληλεγγύης, όχι εθελοντικούς. Και να μην στηριχτεί στην χρηματοδότηση των κρατών της πρώτης γραμμής για να σηκώσουν το βάρος. Εμείς δεν θέλουμε να μας χρηματοδοτούν για να σηκώνουμε το βάρος, θέλουμε να μοιραστούμε το βάρος».