Την παραίτηση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής με αφορμή την υπόθεση του φοιτητή κρατουμένου Βασίλη Δημάκη ζητούν με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τομείς Προστασίας του Πολίτη και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής, στους οποίους επικεφαλής, αντίστοιχα, είναι ο Μαρίνος Σκανδάμης και ο Γιώργος Πεταλωτής.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για απάνθρωπη και τιμωρητική μεταχείριση του φοιτητή κρατούμενου με αφορμή το γεγονός ότι εκπροσώπησε συγκρατουμένους του διεκδικώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις φυλακές. Όπως αναφέρουν η στάση αυτή «καταδεικνύει μια «σωφρονιστική» πολιτική που κυριαρχείται από κόμπλεξ, ρεβανσισμό και ακροδεξιά ιδεοληψία.» και συμπληρώνουν «Η κ. Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν υπηρετεί ως υπεύθυνη Boot Camp, δηλαδή ενός στρατοπέδου σκληρής πειθαρχικής λειτουργίας, αλλά ως πολιτικό προσωπικό στην ψηλότερη θέση του σωφρονιστικού συστήματος, από την καλή ή κακή λειτουργία του οποίου κρίνεται ο πολιτισμός μας.»
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η διαρκής ψυχολογική βία που ασκείται στον φοιτητή – κρατούμενο Βασίλη Δημάκη με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και την πλήρη πολιτική κάλυψη της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κυβέρνησης πρέπει να λάβει τέλος σήμερα.
Η επανειλημμένα τιμωρητική μεταχείρισή του με αφορμή το ότι εκπροσώπησε συγκρατουμένους του διεκδικώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις φυλακές, καταδεικνύει μια «σωφρονιστική» πολιτική που κυριαρχείται από κόμπλεξ, ρεβανσισμό και ακροδεξιά ιδεοληψία.
Η αποστέρηση του Δημάκη από την πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία και η θέση του σε κατάσταση τρόπον τινά απομονώσεως, αποτελεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Σύνταγμα και τους νόμους μας.
Η κ. Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν υπηρετεί ως υπεύθυνη Boot Camp, δηλαδή ενός στρατοπέδου σκληρής πειθαρχικής λειτουργίας, αλλά ως πολιτικό προσωπικό στην ψηλότερη θέση του σωφρονιστικού συστήματος, από την καλή ή κακή λειτουργία του οποίου κρίνεται ο πολιτισμός μας.
Ας δώσει λοιπόν σήμερα λύση αλλιώς ας παραιτηθεί».