Πολιτική σύγκρουση για το ακριβές περιεχόμενο της κατάθεσης της Ξένης Δημητρίου και τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, ξέσπασε ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξετάστηκε σήμερα, για 5η κατά σειρά ημέρα και η εξέτασή της θα συνεχιστεί και αύριο Πέμπτη.

ΝΔ: Αλλοίωση μαρτυρίας

Πηγές της ΝΔ ανέφεραν ότι με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο βουλευτής της πλειοψηφίας Δημήτρης Μαρκόπουλος έθεσε ζήτημα ψευδών διαρροών από την κατάθεση της Ξένης Δημητρίου, στα οποία παρουσιαζόταν η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να μιλά για υποθέσεις τριών βουλευτών της ΝΔ που έχουν διατελέσει και υπουργοί, με off shore.

«Καταγγέλλουμε τη στάση όσων βουλευτών διοχετεύουν στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ψευδείς πληροφορίες. Αλλοιώθηκαν, βάσει και των πρακτικών που διαθέτουμε και τα οποία λένε την απόλυτη αλήθεια, οι δηλώσεις Δημητρίου. Κάποιοι τα άλλαξαν για να επωφεληθούν επικοινωνιακά. Αυτό γίνεται για πολλοστή φορά, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ντροπή. Καλούμε, ως πλειοψηφία, σε καταδίκη τέτοιων πρακτικών. Τα fake news δεν χωράνε εδώ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της ΝΔ, σήμερα η Ξένη Δημητρίου διευκρίνισε ότι δεν αναφέρθηκε σε υπόθεση 3 βουλευτών πρώην υπουργών για off shore, αλλά είπε ότι επρόκειτο για μια υπόθεση βουλευτών που δεν γνωρίζει τι αφορούσε. Διευκρίνισε επίσης, ότι στη χθεσινή της κατάθεση δεν αναφερόταν στον πρώην αρεοπαγίτη και νυν βουλευτή κ. Χαράλαμπο Αθανασίου αλλά στον οικονομικό εισαγγελέα. Οι ίδιες πηγές της ΝΔ σημειώνουν ότι η κ. Δημητρίου αναίρεσε σήμερα όσα ανέφερε για τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Όσον αφορά στο ζήτημα για δήθεν απόκρυψη στοιχείων της υπόθεσης «Καρούζος» για τα οποία φέρεται να άφησε αιχμές η Ξένη Δημητρίου, απάντησε σήμερα σε ερώτηση που της έθεσε μέλος της επιτροπής ότι απηλλάγη. Για το ζήτημα της προαγωγής του κ. Αθανασίου, η κ. Δημητρίου παραδέχθηκε ότι ο κ. Αθανασίου προσέφυγε στο Ανώτατο Συμβούλιο, και δικαιώθηκε.

Εξάλλου σε ερώτηση για τους προστατευόμενους μάρτυρες και το αν σωστά τους δόθηκε η ιδιότητα, η Ξένη Δημητρίου φέρεται να είπε ότι θεωρητικά η ίδια δεν θα έβαζε ποτέ εμπλεκόμενο με οποιονδήποτε τρόπο, σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα. Σε ειδικότερη ερώτηση για τον Νικόλαο Μανιαδάκη, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, είπε στα μέλη της επιτροπής «ψάξτε να βρείτε εάν έπραξε σωστά η εισαγγελέας που τον έβαλε».

ΣΥΡΙΖΑ: Πανικός για τις αποκαλύψεις

Λίγη ώρα μετά τις διαρροές της ΝΔ, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «η ΝΔ, μπροστά στην ομοβροντία των αποκαλύψεων της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου για το σκάνδαλο Novartis, επιλέγει τη γνωστή τακτική της διαστρέβλωσης και της παραποίησης στοιχείων και της αλήθειας».

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι «η κ. Δημητρίου επανέλαβε και σήμερα όσα κατέθεσε χθες περί απόκρυψης, για τρία συναπτά έτη, από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, φακέλων για off shore και εμπλοκή τριών πολιτικών προσώπων της ΝΔ». Οι ίδιες πηγές κατηγορούν τη ΝΔ ότι προκαλεί τεχνητό θόρυβο, προκειμένου να αποδομήσει τα συντριπτικά στοιχεία που κατέθεσε σήμερα η κ. Δημητρίου.

«Και οι τελευταίες αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές», παρατηρούν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και αποδίδουν στην κ. Δημητρίου τη μαρτυρία, ότι η ενέργεια του κ. Αγγελή να αποσπάσει υλικό από την δικογραφία, όχι μόνο ήταν παράνομη, αλλά ο κ. Αγγελής ισχυρίστηκε ψευδώς ότι εκτελούσε δικές της εντολές. Σημειώνουν επίσης, ότι η Ξένη Δημητρίου κατέθεσε για μια ακόμη φορά ότι, ο κ. Αγγελής και η κ. Ράικου ουδέποτε αναφέρθηκαν σε ανάμιξη του κ. Παπαγγελόπουλου, και πως όσον καιρό χειρίζονταν την υπόθεση, δεν υπέβαλαν, ούτε γραπτή, ούτε προφορική αναφορά για ανάμιξη του πρώην υπουργού στην υπόθεση Novartis.

Η εξέταση της Ξένης Δημητρίου

Εξάλλου, βουλευτές επισημαίνουν ότι η κ. Δημητρίου, από την πρώτη ημέρα της κατάθεσής της, δεν έπαψε να υπογραμμίζει ότι ήταν πολύ μεγάλη η πίεση που ασκήθηκε στους εισαγγελείς Διαφθοράς, με αλλεπάλληλες αναφορές σε βάρος τους, αιτήσεις εξαιρέσεως, αγωγές κακοδικίας.

«Μα είναι παράνομο, κάποιος που θεωρείται θιγόμενος να υποβάλλει αναφορά ή αγωγή;», ρωτήθηκε πολλές φορές. «Παράνομο δεν είναι. Όμως δεν είναι θεμιτό για ένα κράτος δικαίου που πρέπει να περιμένει. Και ο κατηγορούμενος και ο καταγγελλόμενος και ο ύποπτος πρέπει να περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο εισαγγελικός ή ο δικαστικός λειτουργός στη συνέχεια, και στη συνέχεια, αφού δουν την κατάληξη, να στραφούν εναντίον του. Δεν μπορεί, σε κάθε βήμα του να βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή την πίεση.

Είναι υπεράνθρωπη η προσπάθεια που έκαναν οι εισαγγελικοί αυτοί λειτουργοί. Να τρέχουν συνεχώς στο Πειθαρχικό να δίνουν εξηγήσεις, στο Εφετείο, για τις αιτήσεις εξαιρέσεως, στις αγωγές, στα εξώδικα», φέρεται να έχει απαντήσει η Ξένη Δημητρίου.

Φέρεται επίσης να επανέλαβε ότι ο Ιωάννης Αγγελής και η κ. Ράικου, δεν είχαν κάνει λόγο για «Ρασπούτιν» όσο η κ. Ράικου ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς και ο κ. Αγγελής ασκούσε χρέη επόπτη και συντονιστή.

Άλλωστε, όπως πολλές φορές υπογράμμισε, «για να παρέμβει κάποιος στο έργο σου, δηλαδή ενός εισαγγελικού λειτουργού ή ενός δικαστικού, πρέπει να του ανοίξεις την πόρτα. Ξέρουν πάρα πολύ καλά οι πάντες, πού μπορούν να ανοίξουν πόρτες, και πού οι πόρτες είναι κλειστές».

Την ίδια ώρα, βουλευτές σημειώνουν ότι γίνονται μάρτυρες μιας πρωτοφανούς διάστασης ενδοεισαγγελικής σύγκρουσης. Ως τώρα ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης έχουν καταθέσει η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, η πρώην εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, η αντεισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου.

Αντικείμενο της επιτροπής είναι το εάν υπήρξε «Ρασπούτιν» στο χώρο της Δικαιοσύνης, με παραθεσμικές πιέσεις και παρεμβάσεις σε εισαγγελείς, και αν αυτός ταυτίζεται με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Εν τούτοις, στο πλαίσιο της εξέτασής τους, οι εισαγγελικοί λειτουργοί μιλούν στα εμβρόντητα μέλη της επιτροπής για συμβάντα, περιστατικά και σημαντικές διενέξεις στο εσωτερικό του εισαγγελικού σώματος.

Κατ΄αντιπαράσταση εξέταση

Στο κλίμα αυτό, κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ζητάει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο Ιωάννης Αγγελής επικαλείται διαρροές αναφορικά με όσα κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής η Ξένη Δημητρίου, για τον χειρισμό σοβαρών υποθέσεων από τον κ. Αγγελή όταν εκείνος ήταν επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς και την κατηγορεί ότι είπε ψέματα σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγει δικές της ποινικές ευθύνες.

Η επιστολή του αντεισαγγελέα έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Κατά την κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η κα Ξένη Δημητρίου πρώην Εισαγγελέας Α.Π. και εποπτεύουσα εμένα κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, ως έχων την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και εγκλημάτων Διαφθοράς, φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ότι «…ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τότε επόπτης της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής αγνόησε στοιχεία τόσο για το παραδικαστικό κύκλωμα όσο και για την υπόθεση Φλώρου… Είχε και άλλες υποθέσεις.

Για παράδειγμα το παραδικαστικό. Μετά από δική μου πίεση έγιναν κατ΄οίκον έρευνες. Υπήρχε ένα υλικό που ‘μιλούσε’ και στο οποίο υπήρχαν εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί. Του το είπα: «Πρέπει να προχωρήσεις και να υπάρξουν αποτελέσματα. Αν δεν είναι καθαροί αυτοί, τότε αλλοίμονό μας. Οι άνθρωποι αυτοί δικάζουν παίρνουν αμοιβές… Ο κ. Αγγελής δεν ενδιαφέρθηκε. Όπως και την υπόθεση Φλώρου…».

Επειδή, όλα τα παραπάνω είναι παντελώς ψευδή, λαμβάνοντας υπόψη και την «αγωνιώδη» προσπάθεια της (προκειμένου να αποφύγει τις εμφανέστατες ποινικές της ευθύνες) να αποδομήσει την προσωπικότητά μου, τόσο ως ατόμου, όσο και ως Ανώτατου εν ενεργεία Εισαγγελικού Λειτουργού, με άριστο υπηρεσιακό φάκελο,

ΠΑΡΑΚΑΛΩ και ΑΙΤΟΥΜΑΙ

Να με καλέσετε σε κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με την παραπάνω κα Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να παράσχω οποιαδήποτε διευκρίνιση, η επιτροπή Σας ήθελε κρίνει αναγκαίο, επί των αντιφατικών και ψευδών ισχυρισμών της.

Ενδεικτικό των ανακριβειών (λίαν επιεικής έκφραση) που κατέθεσε ενώπιον Σας αποτελεί το γεγονός ότι: Υπό την ιδιότητα της ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έχει ζητήσει, μετά τη δημοσίευση της εν μέρει διαρροής των Αναφορών μου (την 2-6-2019), από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, να παραγγείλει πειθαρχική έρευνα εναντίον μου για «υπέρβαση των ορίων, της εποπτικής μου αρμοδιότητας και την ως εκ τούτου προσβολή του κύρους της δικαιοσύνης εκ μέρους μου».

Μεταξύ των υποθέσεων για τις οποίες ελέγχομαι (και έχω κληθεί προς παροχή πειθαρχικών εξηγήσεων από το Συμβούλιο Επικρατείας) ότι, υπερέβην «την εποπτική μου αρμοδιότητα» περιλαμβάνεται και η «υπόθεση Φλώρου» (αυτή για την οποία κατέθεσε ενώπιον Σας ότι «δεν ενδιαφέρθηκα»), η ανάκληση των μηνύσεων κ.κ. Σαμαρά κλπ. Παρακαλώ για τις δικές Σας ενέργειες,

Μετά τιμής

Ιωάννης Αγγελής – εν ενεργεία Αντεισαγγελέας Α.Π.»

Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Η ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συζητήσει και να αποφασίσει επί της προτάσεως των 30 βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Πρόκειται για μια πρόταση που έχει συμπεριλάβει πολύ σοβαρά αδικήματα, όπως αυτό της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας, της εκβίασης και της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου.