Την Τετάρτη (12/5) θα συνεχιστεί η εξέταση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ σήμερα, την 4η ημέρα εξέτασής της, η Ξένη Δημητρίου χαρακτήρισε μεγάλο σκάνδαλο την υπόθεση Novartis, το οποίο καλώς ερευνάται από τους εισαγγελείς, και επανέλαβε τα περί στοχοποίησης των εισαγγελέων Διαφθοράς.
Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται ότι:
- δήλωσε πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης στην Εισαγγελία Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής είχε πει στην κ. Δημητρίου ότι πίσω από αρνητικό, για το πρόσωπο του, δημοσίευμα, μετά την επιστροφή του από τη Βιέννη, βρισκόταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δεν της μίλησε όμως για πιέσεις Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.
- αρνήθηκε ότι συνιστούσε παρέμβαση η επίσκεψη που είχε κάνει στο γραφείο της ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, λίγες ώρες προτού διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για τα 10 πολιτικά πρόσωπα.
- κατά τη διάρκεια της εξέτασής της, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου λέγοντας ότι κρατούσε για τρία χρόνια (2014-2017) υπόθεση για τρεις βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι μάλιστα είχαν διατελέσει και υπουργοί. «Ζήτησα να μην προαχθεί ο κ. Αθανασίου και γι΄αυτό αλλά και για το γεγονός ότι όταν κλήθηκαν να συναντηθούν στη Χάγη εισαγγελείς από χώρες που είχαν εμπλεκόμενους, για την ανταλλαγή στοιχείων της υπόθεσης Panama papers, είπε στην υπηρεσία ότι πήγε αλλά δεν είχε πάει».
- στην ερώτηση «αν θεωρεί δόκιμο να συμμετέχει πρώην δικαστικός του επιπέδου Παπαγγελόπουλου, σε μυστική συνάντηση επίλυσης διαφοράς μεταξύ εκδότη και επιχειρηματία, η Ξένη Δημητρίου απάντησε «εγώ ποτέ δεν θα γινόμουν πολιτικός! Ποτέ!».
- στην ερώτηση αν έχει ευθύνες η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη για την παραγραφή της υπόθεση του Παναγιώτη Κουρουμπλή (μη ανατιμολόγηση φαρμάκων), πολλώ δε μάλλον που είχαν προηγηθεί τρεις αναφορές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Ξένη Δημητρίου φέρεται να είπε «πως αν ισχύουν αυτά που περιγράφονται από τον ερωτώντα βουλευτή, υπάρχει πειθαρχικό αδίκημα».
ΣΥΡΙΖΑ: Ποταμός η μαρτυρία της Ξένης Δημητρίου
«Η υπόθεση Novartis είναι μεγάλο σκάνδαλο και καλώς ερευνάται. Η πίεση που έχει ασκηθεί από κάποιους κατηγορούμενους, με όλα τα μέσα (μηνύσεις, στοχοποίηση κλπ) στους Εισαγγελείς Διαφθοράς, είναι πρωτοφανής και αθέμιτη», είναι η φράση της Ξένης Δημητρίου ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής, την οποία επικαλούνται πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αποτίμησή τους για τη σημερινή εξέταση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Όπως σημειώνουν, η επισήμανση αυτή της κ. Δημητρίου καταρρίπτει πλήρως την κατασκευασμένη επιχείρηση της ΝΔ να μετατρέψει το αυταπόδεικτο και διεθνές σκάνδαλο σε υπόθεση «σκευωρίας».
«Προφανής στόχος τους ήταν και είναι να παγώσει η έρευνα στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν. Τώρα έγινε απολύτως αντιληπτό γιατί προσπάθησαν να παραποιήσουν την κατάθεση της κυρίας Δημητρίου. Φοβόντουσαν την αλήθεια και όσα συγκλονιστικά αποκαλύφθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της προανακριτικής επιτροπής», αναφέρουν πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηρίζουν «ποταμό» τη μαρτυρία της Ξένης Δημητρίου και επισημαίνουν ότι η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησε σε 5 συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που αποδομούν πλήρως το αφήγημα της ΝΔ:
– Για τον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ο οποίος και αυτός, χρόνια μετά από την αποχώρησή του, «θυμήθηκε» εξωθεσμικές πιέσεις, αποκάλυψε ότι για 3 χρόνια (2014-2017) κρατούσε στο συρτάρι υποθέσεις για off shore τριών πρώην υπουργών της ΝΔ. Η υπόθεση ήταν γνωστή από τότε στην Ελένη Ράικου. Αποτέλεσμα της μεθόδευσης ήταν να παραγραφούν τα αδικήματα των τριών πρώην υπουργών.
– Ο κ. Αθανασίου δεν προήχθη στο δικαστικό σώμα εξαιτίας της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και για το γεγονός ότι σε συνάντηση Εισαγγελέων στη Χάγη, προκειμένου να ανταλλάξουν στοιχεία για τα Panama Papers, είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι πήγε ενώ αυτό δεν συνέβη.
– Οι Ραϊκου και Αγγελής επινόησαν τις καταγγελίες κατά του Παπαγγελόπουλου, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή τους από τις θέσεις που κατείχαν. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν είχαν αναφέρει το παραμικρό για όσα όψιμα καταγγέλλουν τώρα περί εκβιασμών, πιέσεων και «Ρασπούτιν».
– Η κ. Ράϊκου δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την ώρα που μπήκαν χρήματα από τη Novartis στον κοινό λογαριασμό που διατηρούσε με τον σύζυγό της.
– Ο Νικόλαος Μανιαδάκης δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας από τη στιγμή που «είπε όσα είπε» μόνο όταν κατέστη κατηγορούμενος.
Κύκλοι της επιτροπής: «Ήξεραν για Παπαγγελόπουλο και δεν έκαναν τίποτα»
«Η απελπισία γεννά φαντάσματα», σχολιάζουν κύκλοι της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι «η κ. Δημητρίου πήρε αποστάσεις και από την αντιθεσμική συνάντηση» Παπαγγελόπουλου – Παππά και Μιωνή στο Μαξίμου.
«Όλοι λοιπόν ήξεραν όταν έγραφε ο κ. Αγγελής ‘Ρασπούτιν’ σε ποιον αναφερόταν. Δυστυχώς όμως οι καταγγελίες αντί να ελεγχθούν άμεσα, έπρεπε να περάσουν 6 μήνες και ένα δημοσίευμα στον Τύπο για να διατάξει η εισαγγελέας τη διερεύνησή τους.
Ερωτηματικό αποτελεί γιατί η κυρία εισαγγελέας, όταν εξετάστηκε από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή, στην ερώτηση για Ρασπούτιν, δήλωσε άγνοια. Επίσης γιατί εκεί δεν απάντησε αυτό που αποκάλυψε στην επιτροπή μας, ότι ο Ρασπούτιν είναι ο Παπαγγελόπουλος», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν: «Όσο κάποιοι φίλοι του κ. Αρτεμίου διαστρεβλώνουν τα λεγόμενα και ανακαλύπτουν δήθεν off shore, με βουλευτές που ποτέ δεν ειπώθηκαν, δεν μπορούν να ξεπεράσουν την αποκάλυψη ότι μετά την παραίτηση Αγγελή, όλοι στον ‘Αρειο Πάγο και στην κυβέρνηση ήξεραν ότι ο Ρασπούτιν είναι ο Παπαγγελόπουλος και δεν έκαναν τίποτα».