Με αμφισβήτηση για το κατά πόσο η υπερχρεωμένη Ελλάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ευρωπαϊκές προκλήσεις ξεκινά σε λίγες μέρες η ελληνική προεδρία. Οι στόχοι φιλόδοξοι, αλλά και ο άθλος «ηράκλειος».
Σε λίγες μέρες η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία στην ΕΕ. Ειδησεογραφικά πρακτορεία και σχολιαστές του γερμανικού τύπου υπογραμμίζουν τη χρονική συγκυρία, να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο προώθησης της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης μια χώρα σε μνημόνιο η πτώχευση της οποίας απεφεύχθη με δάνεια ύψους δις ευρώ, σχολιάζει η Deutsche Welle.
Η υπερχρεωμένη χώρα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης, που επί χρόνια δεν ήταν σε θέση να κάνει μεταρρυθμίσεις και που εξαρτάται οικονομικά από την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα, θα γίνει επικεφαλής της ΕΕ από 1ης Ιανουαρίου και θα αποτελέσει πολιτικό υπόδειγμα, αναρωτιέται το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. O γερμανός δημοσιογράφος υπενθυμίζει δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα σε γερμανική εφημερίδα ότι «θέλουμε να γίνουμε επί έξι μήνες έντιμοι μεσολαβητές και να ξεχάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα» και κάνει αναφορά στην ομάδα των 170 συνεργατών του που επί εβδομάδες προετοιμάζουν την προεδρία και η οποία αριθμητικά είναι ολιγομελής σε σχέση με την αντίστοιχη επί πολωνικής προεδρίας.
«Το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης πρέπει να αποδείξει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και για την ίδια τη χώρα και για τη νομισματική ένωση» σχολιάζει η Weser Kurier, όπως μεταδίδει η DW.
«Το θετικό μήνυμα είναι ότι η πορεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, οι απαισιόδοξοι ωστόσο βλέπουν την κατάσταση διαφορετικά και αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα πετά 50 εκατ. ευρώ για την προεδρία τη στιγμή που η τρόικα διαπιστώνει χρηματοδοτικό κενό και ζητά τη λήψη επιπλέον μέτρων» σημειώνει ο σχολιαστής της εφημερίδας που αμφισβητεί εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τον ηράκλειο άθλο της προεδρίας σε ευαίσθητα θέματα, όπως η τραπεζική ενοποίηση και να ανακόψει στις επερχόμενες ευρωεκλογές την μεγάλη νίκη των ευρωσκεπτικιστών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σχολιαστής της Mittelbayerische Zeitung, που υποστηρίζει ότι το 2014 θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε «καυτά» παλαιά προβλήματα. Η γηραιά ήπειρος μπαίνει στο νέο έτος με τα παλιά της προβλήματα και ο βαριά ασθενής ως προεδρεύων της ΕΕ αναλαμβάνει επικεφαλής της και στην κορυφή της δικής της επιχείρησης, επισημαίνει ο δημοσιογράφος, που κάνει αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. «Η ελπίδα φαίνεται ότι πεθαίνει τελευταία στην Αθήνα, ο έλληνας πρωθυπουργός ζωγραφίζει ρόδινα τις προοπτικές για το μέλλον με προφητείες για ελαφρά ανάκαμψη παρά τη θλιβερή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται» γράφει.
«Πόσες από τις ωραίες προβλέψεις του πρωθυπουργού Σαμαρά στηρίζονται σε δεδομένα και σε θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία και πόσες είναι στοχευμένη προπαγάνδα, θα φανεί το 2014. Γεγονός είναι ότι η χώρα, που στέκεται όρθια χάρη στα δάνεια ύψους 240 δις ευρώ, βρίσκεται σε ακόμη σε βαθιά κρίση».
Ο γερμανός σχολιαστής επισημαίνει ότι το κόστος για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών πληρώνει ο μικρομεσαίος Έλληνας και προβλέπει αύξηση των εξτρεμιστικών τάσεων στο πολιτικό τόξο.