Οι οριστικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναμένεται να «κλειδώσουν» τελικά σήμερα.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Αύριο ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί με νέα δήλωση του προς τους πολίτες, ανακοινώνοντας την άρση των μέτρων κατά πάσα πιθανότητα σε τρία δεκαπενθήμερα στάδια, από τις 4 Μαΐου μέχρι τις 29 Ιουνίου. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Το μεγαλύτερο δίλημμα της κυβέρνησης αφορά στα σχολεία. Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να έχει τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία ανέμενε τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου όσον αφορά στην κάλυψη της σχολικής ύλης.
Βέβαιο θεωρείται ότι στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στα θρανία αρχικά οι μαθητές της Γ Λυκείου. Πιθανόν είναι μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου, να ξεκινήσουν ξανά μαθήματα και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, καθώς φαίνεται ότι οι απόψεις ειδικών και κυβέρνησης συγκλίνουν στην επανέναρξη των μαθημάτων στα Λύκεια. Ανοιχτό είναι εάν σε μία τρίτη φάση, ενδεχομένως στις 25 Μαΐου, ανοίξουν και τα Γυμνάσια. Στην περίπτωση που οι μαθητές του Γυμνασίου επιστρέψουν στα θρανία, θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις. Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει προαναγγείλει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι πανελλαδικες θα πραγματοποιηθούν σε κάθε περίπτωση μέσα Ιουλίου.
Λιγότερο πιθανό, αλλά στο τραπέζι, είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Στην τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη οι υγειονομικοί παράγοντες (τα μικρότερα παιδιά ειναι προφανές πως είναι δύσκολο να τηρήσουν αποστάσεις και κανόνες υγιεινής), εκπαιδευτικοί παράγοντες, όπως το κατά πόσον θεωρείται πως έχει καλυφθεί η ύλη, αλλά και πρακτικοί παράγοντες όπως τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι γονείς μικρών μαθητών που θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Επιστολή Ιερώνυμου στο Μητσοτάκη για τις εκκλησίες
Εν τω μεταξύ και η Εκκλησία της Ελλάδος πιέζει για άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τις θείες λειτουργίες.
Υπενθυμίζεται ότι οι περιορισμοί για τους λατρευτικούς χώρους όλων των θρησκειών και δογμάτων είχαν παραταθεί με ΚΥΑ των Παιδείας και Υγείας μέχρι και τις 28 Απριλίου. Αυτό σήμαινε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα οι λειτουργίες έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ οι ίδιοι περιορισμοί ίσχυσαν και για το ραμαζάνι που ξεκίνησε 23 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην εβδομάδα του Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας να αρθούν σταδιακά τα μέτρα σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, αλλά με περιορισμούς που θα θέσει η πολιτεία όσον αφορά στον αριθμό των πιστών που θα επιτρέπεται να μπαίνουν στους ιερούς ναούς και την τήρηση αποστάσεων. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για αυτό το ζήτημα, καθώς εξάλλου είναι λεπτό το ζήτημα της θείας μετάληψης, αφού η Εκκλησία επιμένει πως δεν υπάρχει θέμα, αλλά οι εμπειρογνώμονες ειδικοί επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδυνου.
Τραπεζάκια έξω, τέρμα τα SMS, όχι όμως μετακινήσεις σε νησιά- επαρχία
Το βασικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει άρση των περιορισμών όπως αναφέρθηκε σε τρία μεγάλα κύματα από τις 4 Μαΐου. Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Στο δεύτερο μεγάλο κύμα θα ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια, καφέ.
Ο βασικός κανόνας είναι ότι θα ανοίξουν πρώτα καταστήματα όπου δεν υπάρχει κίνδυνος συνωστισμού πολλών ατόμων και ό,τι βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.
Τραπεζάκια έξω λοιπόν, με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους και άνοιγμα πρώτα των μικρών καταστημάτων αναψυχής και εστίασης, όπως θα λειτουργήσουν πρώτα τα μικρά καταστήματα λιανικής και αργότερα τα πολυκαταστήματα.
Τα ξενοδοχεία σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο φάσεις. Τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου, ενώ τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.
Όπως είχε προαναγγείλει από την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι με το πρώτο κύμα άρσης μέτρων στις 4 Μαΐου, να σταματήσει και η υποχρέωση αποστολής γραπτού μηνύματος στο 13033 ή συμπλήρωσης του ειδικού εντύπου αιτιολόγησης μετακινήσεων. Προκειμένου όμως να μην υπάρξει μαζική έξοδος από την πρωτεύουσα σε χωριά και εξοχικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού σε περιοχές της επαρχίας όπου δεν υπάρχουν ακόμη κρούσματα ή υπάρχουν λιγότερα κρούσματα, είναι πιθανόν σε πρώτη φάση να μην επιτρέπονται οι μετακινήσεις προς την περιφέρεια και ιδίως προς τα νησιά. Βεβαίως το ζήτημα όσον αφορά στα νησιά είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι, με τον τουρισμό. Αλλά μέχρι τότε, τα μέτρα ούτως ή άλλως θα έχουν επανεξετασθεί, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας…
Οι προτάσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Μετά από πρόταση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως επιβεβαίωσε και χθες (ΣΚΑΪ) ο Κώστας Καραμανλής εξετάζεται πολύ σοβαρά η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στο στοιχείο της προσωπικής ευθύνης, καλώντας τους επιβάτες να σκέπτονται τον εαυτό τους, αλλά και τον συμπολίτη τους.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει προτείνει επίσης, όπως αποκάλυψε ο κ.Καραμανλής «να μεταβληθούν οι ώρες πρωϊνής προσέλευσης στην εργασία, ώστε να αποφύγουμε τον συνωστισμό σε ώρες αιχμής». Η πρόταση του υπουργείου είναι ειδικότερα να «σπάσει» η προσέλευση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (πχ εμπορικά καταστήματα) σε τρεις διακριτές φάσεις ανά μία ώρα, ώστε να μοιραστεί το μεγάλο «κύμα» των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς που υπό κανονικές συνθήκες μετακινούνται από 7:30 ως 8:30.
Γιατί προτείνει το «σπάσιμο» των ωρών προσέλευσης των εργαζομένων και άρα των ωρών αιχμής στα μέσα μαζικής μεταφοράς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών; Διότι απαιτείται μία ρεαλιστική και πρακτική απάντηση στο εξής πρόβλημα: Πως θα διασφαλιστεί ότι στα μέσα μαζικής μεταφοράς η πληρότητα θα παραμείνει στο 50%, όταν θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται η επιβατική κίνηση, που λόγω των μέτρων είχε μειωθεί μέχρι 90%, την ώρα που δεν υπάρχουν αρκετά οχήματα και συρμοί.
«Δεν μπορούμε να βγάλουμε πάνω από 1.000 και 1.100 λεωφορεία στους δρόμους. Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, γιατί ακούμε προτάσεις, ‘”γιατί δεν βγάζετε παραπάνω λεωφορεία”… Γιατί, πολύ απλά, τα προηγούμενα 5 χρόνια δεν έγινε αγορά ούτε ενός νέου λεωφορείου και έχουμε να πάρουμε καινούρια λεωφορεία από το 2009. Αυτό θα το λύσουμε βέβαια και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε σε διαγωνιστική διαδικασία, αλλά σήμερα με αυτά τα δεδομένα προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία», εξήγησε ο κ.Καραμανλής.
Επισήμανε δε ότι άρση των μέτρων δεν θα είναι απότομη, αλλά σταδιακή διαδικασία για αυτό και τα επιχειρησιακά πλάνα που έχουν τα υπουργεία αιχμής πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένα και να μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνθήκες.