Το σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού θα παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωση του προς τους Έλληνες πολίτες, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Η δήλωση αναμένεται τη Δευτέρα 27 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη άρση μέτρων αρχής γενομένης από τα δικαστήρια, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ή τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Θα ακολουθήσει και ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό, όπως άφησε να διαφανεί ο κ. Πέτσας με συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Ο κ.Πέτσας κληθείς να σχολιάσει την ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση «σκάνδαλο σκόιλ ελικίκου», επισήμανε ότι θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο Βουλής των Ελλήνων και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αυτό των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Σχολίασε επίσης ότι «μέχρι προχθές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και τώρα ξεκίνησε τις εκπτώσεις, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε εξάλλου ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μία συνολική εικόνα, την οποία πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες, για το πού βρισκόμαστε και πως θα συνεχίσουμε στα επόμενα βήματα». Διευκρίνισε δε ότι το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών θα ανακοινωθεί στο σύνολο του από τον πρωθυπουργό με τη δήλωση του προς τους πολίτες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, «ώστε όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν τι τους ξημερώνει, να σχεδιάσουν την επιστροφή και τη δική τους και των οικογενειών τους και των επιχειρήσεων τους στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που είχαν πριν τα περιοριστικά μέτρα».
Ο κ.Πέτσας πάντως δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για καυτά θέματα όπως εάν, πότε και ποιες τάξεις θα επιστρέψουν στα θρανία, τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή εάν θα υπάρξει επέκταση και μέχρι πότε της αναστολής εργασίας τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και μέτρα στήριξης στον τουρισμό.
Όσον αφορά στα σχολεία γενικότερα, περιορίστηκε να αναφέρει ότι εξετάζεται το κατάλληλο πλαίσιο, εφόσον όπως είπε αποφασιστεί τελικά να ανοίξουν, λαμβάνοντας υπόψη τη δομή της ελληνικής οικογένειας, καθώς πολλά νοικοκυριά έχουν στη σύνθεση τους ηλικιωμένα άτομα ή άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και οι μαθητές μπορεί να έρχονται αναγκαστικά σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες.
Παρέπεμψε επίσης στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, όσον αφορά τη χρήση διαγνωστικών τεστ γρήγορης ανίχνευσης του κορονοϊού και τεστ αντισωμάτων,το συνδυασμό αυτών, την παραγωγή τους στην Ελλάδα ή την προμήθεια από το εξωτερικό, καθώς τα μαζικά διαγνωστικά τεστ όπως είπε αποτελούν μέρος του συνολικού σχεδίου άρσης των περιορισμών.
Στη δήλωση του πρωθυπουργού παρέπεμψε ο κ.Πέτσας και όσον αφορά το ενδεχόμενο το τριήμερο της Πρωτομαγιάς να υπάρξουν αυξημένοι έλεγχοι και πρόστιμα όπως το τριήμερο του Πάσχα.
Διέψευσε δε κατηγορηματικά οποιαδήποτε πληροφορία για καθιέρωση κατώτατου μισθού 500 ευρώ μετά τη λήξη της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αθρόων απολύσεων ή διατήρησης της αναστολής εργασίας και μετά το Μάιο. Ο κ.Πέτσας εξάλλου υπενθύμισε ότι ο κ.Μητσοτάκης ήταν αυτός που πρώτος έθεσε το ζήτημα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού και της διαμόρφωσης ενός ενιαίου κατώτατου μισθού σε όλη την επικράτεια. «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί με την ΠΝΠ είνα έκτακτα και θα αρθούν μαζί με τους υπόλοιπους περιορισμούς, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν υπάρχει καμία σκέψη για κανένα άλλο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων παρά αυτό που γνωρίζουμε».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση με τα κρούσματα σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι Αργολίδας και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις το απόγευμα κατά την ενημέρωση Τσιόδρα- Χαρδαλιά.
Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη- Μισέλ σήμερα για κορονο-ομόλογο
Ο κ.Πέτσας ανακοίνωσε ότι σήμερα στις τέσσερις παρά τέταρτο το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εν όψει της τηλε-Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, όπου θα αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού.
Η Αθήνα επιμένει στο κορονο-ομόλογο, δείχνει όμως ανοιχτή και σε μία άλλη λύση αρκεί να είναι κοινή και αποφασιστική. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως έχει δείξει η ιστορία και ιδίως η οικονομική ιστορία, αυτό που χρειάζεται να δείχνουν οι ηγεσίες είναι αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση μέσω κοινών λύσεων των κοινών προβλημάτων» είπε ο κ.Πέτσας. Με αφορμή την ισπανική πρόταση για συγκρότηση ταμείου 1,5 τρισ ευρώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να μπει ποσοτικά κριτήρια ούτε να πει νούμερα, λέγοντας πως: «Αυτό που έχει σημασία είναι να φανεί σε όλους τους πολίτες της Ένωσης και στις αγορές ότι η Ευρώπη κάνει ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και έχει διαθέσιμο οποιοδήποτε ποσό χρειαστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».