«Ο μετανάστης είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, τουλάχιστον το 80% των μεταναστών στη χώρα μας ζούνε πάνω από 8 χρόνια εδώ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων και η μη κυβερνητική οργάνωση ΠΡΑΞΙΣ επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Μετανάστη (18 Δεκεμβρίου).
Ο κώδικας μετανάστευσης ήταν το κύριο θέμα της εκδήλωσης και ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε πως αποτελεί μια κορυφαία κυβερνητική πολιτική που πραγματοποιεί τρεις τομές. Πρώτον, μειώνει την γραφειοκρατία, δεύτερον, δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να αποκτήσουν βίζα και ως εκ τούτου δε θα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα και τρίτον, τα
παιδιά των μεταναστών, θα μπορούν να αποφασίζουν στα 18 τους αν θέλουν να πάρουν την ιθαγένεια ή όχι.
Η πρόεδρος του Συμβούλιου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, Μαρία Κουβέλη, υποστήριξε πως η νομοθεσία για τους μετανάστες αφορά την αστική τους κατάσταση και όχι την βελτίωση της κοινωνικής τους ένταξης. Εκκρεμεί η ανάγκη για τη ρύθμιση της ιθαγένειας, «ιδιαίτερα για τη δεύτερη γενιά μεταναστών, που στην ουσία», όπως είπε η κ. Κουβέλη, «αποτελούν την πρώτη γενιά των Ελλήνων».
Η κ. Κουβέλη διάβασε ψήφισμα του ΔΣ του δήμου Αθηναίων για την Ημέρα του Μετανάστη, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως η φετινή ημέρα συμπίπτει τραγικά με τη δίκη των δυο υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν.
Ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, ‘Αγγελος Συρίγος, δήλωσε για τη σύνταξη του κώδικα μετανάστευσης ότι «προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα ισορροπημένο κείμενο, αυτό μένει να φανεί στην πράξη όταν εφαρμοστεί. Μαζέψαμε 21 νομοσχέδια, 8 προεδρικά διατάγματα και περίπου 40 υπουργικές αποφάσεις σε ένα ενιαίο κείμενο». Ο κ. Συρίγος εξήγησε πως το νομοσχέδιο είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή και υπολογίζεται πως μέσα στον Ιανουάριο να ψηφιστεί και θα αποτελέσει τον πρώτο κώδικα μετανάστευσης.
Σχετικά με τον κώδικα μετανάστευσης τοποθετήθηκαν επίσης ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Βασίλης Χρονόπουλος, ο επιστημονικός συνεργάτης στο Συνήγορο του Πολίτη Γρηγόρης Τσιούκας και ο Λάμπρος Μπατσιώτης από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Πολίτη.
Τέλος, ο καθηγητής Γιώργος Σεραφιανός παρουσίασε το έργο και την καθημερινότητα του 2ου Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, το οποίο λειτουργεί από το 1985. Στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης εφαρμόζονται τα προγράμματα των αντιστοίχων δημοσίων σχολείων, τα οποία προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές ή μορφωτικές ανάγκες των μαθητών τους.
Με το θεατρικό δρώμενο «Ειρήνη reloaded», βασισμένο στην κωμωδία του Αριστοφάνη «Ειρήνη» από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου και την εκπαιδευτικό Ειρήνη Αντωναράκου έκλεισε η εκδήλωση.