Τη δυνατότητα ένταξης και των επιστημόνων, όπως δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, λογιστές, στη γενική ενίσχυση των 800 ευρώ, αντί της ενίσχυσης των 600 ευρώ κατόπιν κατάρτισης, εξετάζουν τελικά στην κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη στήριξη 166.000 επιστημόνων (δικηγόρων, ιατρών – συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού- μηχανικών/αρχιτεκτόνων, οικονομολόγων/λογιστών, εκπαιδευτικών και ερευνητών) με την εφαρμογή ενός ανοιχτού προγράμματος, κατάρτισης με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, ύψους 180 εκ ευρώ.
Το εκπαιδευτικό επίδομα για τον καθένα θα είναι ύψους 600 ευρώ, θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης και θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση κάθε διδακτικής ενότητας. Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Παράλληλα, η κυβέρνηση παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, που θα επιτρέψουν σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους να ανακτήσουν τα εισοδήματά τους. Γι’ αυτό έχει ήδη αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους.
Ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις για το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλους κλάδους που λαμβάνουν τον ειδικό μισθό των 800 ευρώ, οι επιστήμονες δε θα λάμβαναν μετρητά αλλά voucher, τα οποία θα υλοποιούσαν κέντρα κατάρτισης. Επομένως όλα τα σενάρια έχουν πέσει και πάλι στο τραπέζι.