Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές που αν και δεν ανήκουν στην πλειοψηφία, προβληματίζονται για την κυβερνητική συνοχή και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο -εάν παραστεί ανάγκη- να στηρίξουν οι ίδιοι με την ψήφο τους δύσκολα νομοσχέδια, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Οι βουλευτές αυτοί, στους οποίους προφανώς αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν μίλησε για «μαξιλάρια» στο Βερολίνο, ανήκουν στην ομάδα των ανεξάρτητων που προέρχονται ωστόσο από τη ΝΔ, τους Ανεξαρτήτους Έλληνες αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, όπου τα εσωκομματικά προβλήματα παραμένουν, με αφορμή τη στάση του κόμματος έναντι της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το «Έθνος», η πρώτη «δεξαμενή» βουλευτών για την κυβέρνηση δεν είναι άλλη από την ομάδα των ανεξάρτητων. Πληροφορίες εμφανίζουν ήδη τον βουλευτή Κοζάνης Γ. Κασαπίδη να βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη ΝΔ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τη στάση του έναντι της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία ψήφισε «παρών».

Επίσης στήριξη στην κυβέρνηση είναι πιθανόν να παράσχουν, εφόσον προκύψει ζήτημα, οι κ. Λοβέρδος και Αηδόνης, που δεν στήριξαν την επιθετική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς και δηλώνουν ότι οι εκλογές αυτή την ώρα δεν θα βοηθήσουν τη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος επίσης κινούνται και αρκετά στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που προέρχονται από τη ΝΔ και αντιμετωπίζουν με έντονες επιφυλάξεις το «φλερτ» που έχει ξεκινήσει μεταξύ του κόμματός τους και του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Τ. Κουίκ, η ρητορική του οποίου κατά του κόμματος του κ. Τσίπρα έχει πολλές ομοιότητες με αυτές των βουλευτών της ΝΔ. Ακόμη και χθες ο κ. Κουίκ επέλεξε να στείλει αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία του κόμματός του, με αφορμή δηλώσεις του κ. Ν. Βούτση περί συνομιλιών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. για ενδεχόμενη κυβερνητική συμμαχία.

Συγκεκριμένα, αφού υπενθύμισε την πρόσφατη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ., στην οποία δεν υπήρχε καμιά αναφορά σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσέθεσε απευθυνόμενος στον κ. Βούτση: «Επειδή δεν συνομιλεί μαζί μου -αυτό είναι σίγουρο- ας ερωτηθούν εκείνοι των ΑΝ.ΕΛ., στους οποίους αναφέρεται ή έχει στην ατζέντα του. Είναι οι μόνοι που μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς του».

Τις ίδιες θέσεις με τον κ. Κουίκ έχει εκφράσει και ο κ. Π. Χαϊκάλης, ο οποίος συνδέεται και με προσωπική φιλία με τον κ. Αντ. Σαμαρά αλλά και ο κ. Τ. Μελάς και η αντιπρόεδρος της Βουλής, κυρία Μ. Κόλλια.

Τέλος, κρίσιμη θεωρείται και η στάση που θα τηρήσουν, εφόσον προκύψει πολιτικό ζήτημα, και ορισμένοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, όπως είναι οι Γρ. Ψαριανός και Β. Οικονόμου. Οι δύο πολιτικοί διαφώνησαν με την αποχώρηση του κ. Κουβέλη από την κυβέρνηση και θεωρούν ότι σε κρίσιμες ψηφοφορίες πρέπει να υποστηρίζεται το κυβερνητικό έργο.