Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» που έχει προγραμματιστεί να καταθέσουν στις 16:00 το μεσημέρι και στις 20:30 το βράδυ αντίστοιχα, ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνούν τις τυχόν ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτριου Παπαγγελόπουλου όσον αφορά την υπόθεση Novartis, καθώς φέρεται να αποτελούν πρόσωπα – «κλειδιά» για τη διαλεύκανση μιας σειράς ζητημάτων.
Του Γεώργιου Σαρρή
Μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις και συζητήσεις για το εάν οι μάρτυρες θα πρέπει να καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου και της φωνής του ώστε να μην αναγνωριστεί η ταυτότητά τους (όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ) ή απροκάλυπτα (όπως επιθυμούσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι συνάδελφοί τους από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης), ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος αποφάνθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή πως είναι στη διακριτική ευχέρεια του ίδιου του μάρτυρα να επιλέξει τι θέλει. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλέστηκε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον νόμο περί προστατευόμενων μαρτύρων και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ότι «τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης, κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».
Ο «Μάξιμος Σαράφης» ακόμα και όταν διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του για κατάθεση, ξεκαθάρισε ότι θα πήγαινε να καταθέσει μόνο εάν προστατευόταν η ανωνυμία του. Έτσι σήμερα το απόγευμα θα πει τα όσα ξέρει στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, κλεισμένος σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών και με καλυμμένο το πρόσωπο, ώστε να μην φαίνεται ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από την «κουκούλα». Το ίδιο αναμένεται να πράξει και η έτερη προστατευόμενη μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση» λίγες ώρες αργότερα.
Η ίδια πάντως είχε φροντίσει να δηλώσει προ ημερών ότι «δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε με γνωρίζει».
Γιατί θεωρούνται πρόσωπα «κλειδιά»
Θυμίζουμε ότι η πρώτη δικογραφία που αφορούσε την υπόθεση Novartis και τον φερόμενο χρηματισμό ιατρών και υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να προωθούνται τα προϊόντα της, βασίστηκε στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων.
Του «Μάξιμου Σαράφη», της «Αικατερίνης Κελέση» και του «Ιωάννη Αναστασίου». Ο τελευταίος πολύ γρήγορα αποδείχθηκε πως ήταν ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκος Μανιαδάκης, στον οποίο η εισαγγελέας διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία μετατρέποντάς τον από μάρτυρα σε κατηγορούμενο, καθώς μεταξύ άλλων οι δύο άλλοι προστατευόμενοι μάρτυρες τον είχαν κατηγορήσει για χρηματισμό.
Εκείνος τους υπέβαλε μήνυση για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση και κατηγόρησε την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για χειραγώγηση της υπόθεσης Novartis, προχωρώντας μάλιστα στην καταγγελία πως δέχθηκε πιέσεις από τους εισαγγελείς διαφθοράς για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ιδιαίτερα σημαντικές όμως αναμένεται να είναι και οι καταθέσεις μιας σειράς άλλων προσώπων που θα ξεκινήσουν να προσέρχονται ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής όπως είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή και η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που μαζί με τους συναδέλφους της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη εξακολουθούν να χειρίζονται το ποινικό σκέλος της υπόθεσης Novartis.