Στον πλέον κρίσιμο γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξελίσσονται οι συζητήσεις που ξεκινούν αύριο μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών μας και της ελληνικής κυβέρνησης, με δεδομένη τη διαφορά που υπάρχει σε ένα κολοσσιαίο θέμα, που δεν είναι άλλο από το ύψος του δημοσιονομικού κενού για την επόμενη χρονιά.
Οι διαβουλεύσεις, που αρχίζουν μέσα σε ένα «ψυχροπολεμικό κλίμα», δεν αφορούν τόσο τη δόση του 1,1 δισ. ευρώ ή τα προαπαιτούμενά της, αλλά την επόμενη χρονιά.
Η κυβέρνηση στέλνει τα μηνύματά της προς τους εταίρους και δανειστές μας, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά σε διαπραγμάτευση» και τον υπουργό Οικονομικών να συνιστά σε όλες τις πλευρές «ρεαλισμό, ευελιξία και επικράτηση του κοινού νου».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος», σήμερα ο κ. Σαμαράς θα απευθυνθεί και στο εσωτερικό της χώρας και δη στα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο από το μνημονιακή εποχή και ως εκ τούτου απαιτείται σοβαρότητα και ψυχραιμία προκειμένου να μην τιναχθούν στον αέρα οι θυσίες των τελευταίων ετών.
Η τρόικα από την πλευρά της εμφανίζεται αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή γραμμή σε θέματα όπως το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών, η πλήρης εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, οι απολύσεις. κ.ά. αλλά, σημειώνει η εφημερίδα, υπάρχει διάθεση συμβιβασμού για το ύψος του δημοσιονομικού κενού.
Τα θέματα που «χωρίζουν» αυτή τη στιγμή την τρόικα από την κυβέρνηση είναι:
– Δημοσιονομικό κενό 2014. Η Αθήνα έχει τη θέση πως δεν υπάρχει αυτή την ώρα δημοσιονομικό κενό και πως θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά και τον Απρίλιο να μελετηθούν τα δεδομένα και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.
-Ασφαλιστικό. Το νομοσχέδιο Βρούτση είναι έτοιμο και περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα εξοικονομήσουν 500 εκατ. ευρώ.
– Ενιαίο μισθολόγιο. Η κυβέρνηση θα διαβεβαιώσει ότι θα γίνει αμέσως η πλήρης εφαρμογή του και πως θα ελεγχθούν όσοι διοικητές ΔΕΚΟ δεν τήρησαν το νόμο.
– Αμυντικές βιομηχανίες. Η κυβέρνηση φαίνεται να υπαναχωρεί από τις αρχικές θέσεις της και να προβάλει ως τελευταία γραμμή άμυνας τη διατήρηση μόνο ενός εργοστασίου των ΕΑΣ, αυτό της παραγωγής φυσιγγιών.
– Απολύσεις. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να επαναφέρουν την ελληνική θέση να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό απολύσεων εκείνοι που θα φύγουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και όσοι συμβασιούχοι χάσουν στη δικαστική διαμάχη τους με το Δημόσιο. Στο Μαξίμου ετοιμάζουν και «σχέδιο Β» με τους 1.200 που υπολείπονται να προέρχονται από τις αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων.
– Φορολογία ακινήτων. «Πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση η συμφωνία για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, εξαιτίας των αντιδράσεων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την Πέμπτη των συναδέλφων τους της ΝΔ.