Νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τα θέματα που έχουν ανακύψει στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένας ενιαίος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.
Ο κ. Μιχελάκης συμμερίστηκε την άποψη -που εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος- ότι στον «Καλλικράτη» τίποτα δεν είναι ταμπού και δέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγος, άλλωστε, για τον οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών που θα τα ρυθμίζει.
Σχετικά με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας -που αποτέλεσε και το αντικείμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών- ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι εντάσσεται στο ΠΕΠ Μακεδονίας- Θράκης, το οποίο είναι ένα από τα πέντε περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007- 2013 και αποτελεί μοχλό στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. Ακόμη, ο υπουργός αναφερόμενος την πορεία υλοποίησης του προγράμματος για τη Δυτική Μακεδονία ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι οι εκχωρήσεις ανέρχονται στα 375,5 εκατ. ευρώ, οι εντάξεις στα 472,8 εκατ., οι συμβάσεις στα 232,8 εκατ. και οι πληρωμές στα 124,4 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω ανέφερε ότι υλοποιούνται 10 έργα προτεραιότητας, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 121 εκατ. ευρώ και γνωστοποίησε ότι έχει ληφθεί απόφαση να μεταφερθούν επιπλέον πόροι από τον άξονα ψηφιακή σύγκλιση, ύψους 10,2 εκατ. ευρώ.
Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής ενημέρωσαν σχετικά με την πορεία του ΕΣΠΑ, την εκτέλεση των έργων και τις προτεραιότητες για την επόμενη προγραμματική περίοδο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργος Γιαννούσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής και η αντιπρόεδρος της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας Άννα Νανοπούλου.
Αναφερόμενος στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, ο κ. Δακής ενημέρωσε ότι εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 211 έργα στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, ύψους περίπου 405 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων συμβατοποιήθηκαν έργα ύψους 175 εκατ. και πληρώθηκαν 69 εκατ. ευρώ με τον μέσο όρο του ποσοστού πληρωμών στη Δυτική Μακεδονία να φτάνει το 31%. Υπογράμμισε επίσης ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος από τις εντάξεις έργων που ανέρχονται στα 230 εκατ. ευρώ μέχρι και τις 2-10-2013.
Την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα των δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξέφρασε ο κ. Γιαννούσης, λέγοντας ότι εγκρίθηκε επιχορήγηση ύψους 50% για 17.000 επιχειρήσεις από τις 23.000 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Ακόμη, πρόσθεσε ότι όσα έργα δεν «ωρίμασαν» θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της επόμενης περιόδου που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Τέλος, η κ. Νανοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και έργα που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη.