«Ο διάλογος δε μπορεί να διαιωνίζεται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπερασπιζόμενος την απόφαση επίταξης εκτάσεων στα νησιά για τις ελεγχόμενες- κλειστές δομές, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τους δημάρχους να αρνούνται να έρθουν στη συνάντηση της Πέμπτης με Μηταράκη- Γεραπετρίτη και την κυβέρνηση να δηλώνει ότι εκείνη επιθυμεί το διάλογο, που έχει και… οικονομικό «τυράκι».
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο κ. Πέτσας σημείωσε με νόημα ότι επί δύο μήνες έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των δομών και υπενθύμισε ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης στα νησιά μετά τα επεισόδια στη Μόρια.
Εκτίμησε ότι αποδεικνύεται η ανάγκη επείγουσων ενεργειών και τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι κλειστές δομές. Η έναρξη εργασιών τοποθετείται στις αρχές Μαρτίου ώστε να είναι έτοιμα το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση πάντως εκτιμά ότι δε θα χρειαστούν άλλες εκτάσεις, ενώ ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η επίταξη γίνεται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου γιατί υπάρχει περιορισμένος χώρος, όπου μπορεί να γίνει χωροθέτηση τέτοιων δομών.
Τόνισε επίσης ότι η κατασκευή τέτοιων δομών αποτελεί και ένα μέσο αποθάρρυνσης των ροών, το οποίο σε συνδυασμό με την επιτήρηση των συνόρων, την αύξηση των επιστροφών και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης θα μειώσει τον πληθυσμό προσφύγων- μεταναστών στα νησιά. Το χρονικό διάστημα παραμονής στις δομές αυτές στόχος είναι να μην ξεπερνά τους δύο με τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λειτουργία των νέων ελεγχόμενων κλειστών δομών.
Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση δεν δίνει έμφαση στη συνέχιση της μετεγκατάστασης προσφύγων, με τον κ. Πέτσα να σημειώνει ότι υπάρχουν περιφέρειες με μικρότερο ποσοστό προσφύγων από το πλαφόν του 1% επί του πληθυσμού που έχει τεθεί στις οποίες θα μεταφερθεί κόσμος, εάν δεν αποδώσουν τα άλλα εργαλεία, εκτίμησε όμως ότι θα αποδώσουν.
Ως προς το πώς γίνεται οι δομές να χαρακτηρίζονται ταυτόχρονα ελεγχόμενες και κλειστές, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι μέσα σε αυτές θα υπάρχουν και τα προαναχωρησιακά κλειστά κέντρα, όπου θα βρίσκονται όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, ώστε να συνδυάζεται ο έλεγχος με τις ανθρώπινες συνθήκες για όσους δικαιούνται άσυλο.
«Ο διάλογος χαρακτηρίζει όλο το σχέδιο μας. Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που εξαγγείλαμε το σχέδιο που περιλάμβανε και τις κλειστές δομές. Συζητήσαμε με όλους τους φορείς. όμως ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Είναι κάτι που είναι πιεστικό, η ελληνική κοινωνία περιμένει να το δει να υλοποιείται. Δε μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο, προκειμένου να έχουμε τις κλειστές δομές σε λειτουργία το καλοκαίρι».
Πάντως ο Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι οι βουλευτές της ΝΔ στηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης στο προσφυγικό- μεταναστευτικό «ολόκαρδα» και στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση έφερε ΠΝΠ και όχι νόμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος φοβούμενη πως η γαλάζια ΚΟ δεν θα ήταν «μπετόν αρμέ», υποστήριξε ότι «δε φοβόμαστε καμία αντίδραση».
Ως προς την απόφαση των δημάρχων των νησιών και του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε με νόημα ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με τις τοπικές αρχές είναι ευρύτερη από το θέμα των δομών. «Είναι θέμα των τοπικών κοινωνιών αν θα έρθουν. Εμείς είμαστε εδώ και τους περιμένουμε. Η συζήτηση δεν αφορά μόνο τις δομές, αλλά το πρόγραμμα αλληλεγγύης, τα ζητήματα υποδομών υγείας και εκπαίδευσης. Είναι τόσα τα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες που δε μπορώ να φανταστώ ότι θα σταματήσει ο διάλογος για τα κλειστά κέντρα», υπογράμμισε, ενώ σχολίασε πως δεν είναι ρεαλιστικό αυτό που ζητούν οι τοπικοί άρχοντες, δηλαδή και να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές και να μη γίνουν νέες.
Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τους περιφερειάρχες