Η επίταξη ακινήτων και εκτάσεων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου για τη δημιουργία «κλειστών» και επί της ουσίας ελεγχόμενων κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες, ήταν για την κυβέρνηση μία αναγκαία κίνηση προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο της μέσα στην άνοιξη, προκαλεί όμως ήδη έντονες αντιδράσεις από δημάρχους και περιφέρεια.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Κυβερνητικές πηγές όμως τόνιζαν ότι η επίταξη ακίνητων και εκτάσεων γης σε Λέσβο, Χίο και Σάμο κρίθηκε αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ειδικότερα για την προστασία της δημόσιας τάξης και υγείας. Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε ανοιχτός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, δεν υπήρξε όμως συμφωνία. Τόνιζαν όμως ότι κυβέρνηση όφειλε να λάβει αποφάσεις και η απόφαση της είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.
Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι με το σχέδιο της για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, θα μειωθεί στο μισό ο αριθμός αυτών που βρίσκονται σε δομές στα νησιά. Τονίζουν δε ότι οι δομές αυτές θα είναι κλειστές, καθώς το σχέδιο συνδέεται με την αποσυμφόρηση, όπως λένε. Ειδικότερα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τις κλειστές δομές το μήνυμα που στέλνεται είναι πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο δεν θα κυκλοφορούν όπου θέλουν αλλά θα επιστρέφουν.
Πώς γίνεται οι δομές φιλοξενίας να είναι και κλειστές και ελεγχόμενες
Βεβαίως οι δομές ονομάζονται κλειστές, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι ελεγχόμενες, καθώς απολύτως κλειστές δομές που παραπέμπουν σε φυλακές, αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και συνεπώς δε θα λάμβαναν κοινοτική χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση βεβαίως χρησιμοποιεί τον όρο κλειστές δομές προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι δεν θα είναι ανεξέλεγκτη η κίνηση όσων διαμένουν σε αυτές.
Συγκεκριμένα στις δομές που θα δημιουργηθούν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν σ’ αυτές βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.
Οι δήμαρχοι απειλούν με αποχή από τη σύσκεψη της Πέμπτης και προσφυγή στο ΣτΕ
«Όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο, αυτό δεν γίνεται», δήλωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης χθες στον ΣΚΑΪ, εκτιμώντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση προέβη στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για να προλάβει καταστάσεις εν όψει της συνάντησης της Πέμπτης.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τις νέες δομές με τους πέντε δημάρχους των νησιών όπου αυτές θα δημιουργηθούν, καθώς και τον περιφερειάρχη, με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.
Ο κ. Μουτζούρης επέμεινε στις αποφάσεις που έχουν λάβει οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι πάντως απαιτούν να μη γίνει καμία νέα δομή και να κλείσουν και οι υφιστάμενες!
Για το θέμα πραγματοποιήθηκαν χθες έκτακτες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων του δήμου Μυτιλήνης και του δήμου Δυτικής Λέσβου (εντός των ορίων του οποίου βρίσκεται η μία από τις εκτάσεις που επιτάσσονται). Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος πρότεινε στον κ.Μουτζούρη ως διαμαρτυρία να μην παραστούν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στη σύσκεψη της Πέμπτης και δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση εκείνος δε θα λάβει μέρος κάνοντας λόγο για εμπαιγμό. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ενώ ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζής δήλωσε ότι θα αποφασίσει εάν θα παραστεί κατόπιν συνεννόησης με τον περιφερειάρχη. Τα δημοτικά συμβούλια Δυτικής Λέσβου και Χίου αποφάσισαν μάλιστα να προσφύγουν και στο ΣτΕ κατά της επίταξης, απειλώντας έτσι αν μη τι άλλο με σοβαρές καθυστερήσεις.
Μηταράκης: Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης
«Είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Και η κεντρική κυβέρνηση και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και οι δήμοι» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης παρεμβαίνοντας στο δελτίο του Alpha σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα.
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσουν οι ανοικτές δομές και να δημιουργηθούν πέντε κλειστές στη θέση τους.
Επισήμανε με νόημα ότι «Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν κατάλληλους χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» και πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε αυτό που μας ζητάει κόσμος. Να δώσουμε λύσεις. Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης». Με τον τρόπο αυτό ανέδειξε και τις ευθύνες των τοπικών αρχόντων για την καθυστέρηση που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για επίταξη.
Ο κ. Μηταράκης θέλοντας να καθησυχάσει όσους στα νησιά φοβούνται ότι στο τέλος θα αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στις νέες δομές, τόνισε ότι: “Ο νέος σχεδιασμός από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν, σήμερα, στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές, ενώ τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία. Το 2020 θα πραγματοποιηθεί η αποσυμφόρηση των νησιών με ένα βιώσιμο τρόπο που λειτουργεί το άσυλο και, κυρίως, η πολιτική διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, που στηρίζεται πάνω στη λογική των επιστροφών”.
Ποια ακίνητα επιτάσσονται για τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε χθες στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.
Ακολούθησε υπουργική απόφαση του απουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.