«Το 1821 είναι μια στιγμή ρήξης και μια στιγμή ιδρυτική», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της «Πρωτοβουλία 1821-2021» στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αξίζει να προσεγγίσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας και με πυξίδα τη θετική προβολή για το μέλλον. «Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού και ζωογόνου περίσκεψης, αναστοχασμού και σίγουρα εθνικής αυτογνωσίας. Πρόκειται για επαναγνωριμία με το συλλογικό μας εαυτό που θα προσφέρει σημαντική ευκαιρία στην πατρίδα μας να ανασυνταχθεί εσωτερικά και να επανασυστηθεί με μια σύγχρονη ταυτότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Μιλώντας για το ελληνικό κράτος, επισήμανε πως υπήρξε πρωτοπόρο σε κάθε στροφή της πολυκύμαντης ιστορίας του. Επ’αυτού είπε μεταξύ άλλων πως όταν στην Ευρώπη κυριαρχούσαν δυναστείες, οι εθνοσυνελεύσεις της Επανάστασης καταρτίζουν ήδη φιλελεύθερα Συντάγματα και πως όταν στη Γαλλία του 1870 πασχίζουν να στήσουν τη Δημοκρατια, στην Ελλάδα ο βασιλιάς αποδέχεται την αρχή της δεδηλωμένης. Αυτή η πολιτικά πρωτοπόρα Ελλάδα, συνέχισε, κατόρθωσε σε ένα άλλο επίπεδο να προσαρτήσει νέες επαρχίες στην επικράτεια, να ενσωματώσει όλους σχεδόν τους Έλληνες στον εθνικό κορμό.
Πλήρωσε τίμημα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν έλειψαν οι μαύρες σελίδες, οι δικτατορίες, οι διχασμοί και κυρίως οι εμφύλιες διαμάχες.
«Δοκιμαστήκαμε μέσα από σκληρές αποτυχίες. Προοδεύσαμε και μέσα από τον πόλεμο και κυρίως μέσα από την ειρήνη. Μετατρέψαμε μία μικρή οθωμανική επαρχία σε ένα κράτος πρότυπο της βαλκανικής», συμπλήρωσε.
Και πρόσθεσε: «Οι παππούδες μας πέτυχαν την εθνική ολοκλήρωση σε ένα ομοιογενές εθνικό κράτος. Οι πατεράδες μας ολοκλήρωσαν τον μετασχηματισμό της οικονομίας βγάζοντας τη χώρα από η φτώχεια. Και η δική μας γενιά αντιμετώπισε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και έχει χρέος, πια, να φέρει τη χώρα σε κοινό βηματισμό με τις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση στέκεται αρωγός σε αυτή την Πρωτοβουλία 1821-2021 και έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στο κύρος και στο ζήλο των 14 ιδρυμάτων που τη συγκροτούν. Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, είπε, αποτελούν υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας για να γίνει αυτή η επέτειος μια μεγάλη γιορτή και ευκαιρία για αναστοχασμό και αποτίμηση αυτών των δύο αιώνων του ελεύθερου βίου μας.
«Είναι ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο το νέο πρόσωπο της ρωμαλέας, της ζωντανής Ελλάδος», ανέφερε και έδωσε συγχαρητήρια στον Γιάννη Μάνο για την ιδέα του «να φέρει στο ίδιο τραπέζι τα 14 ιδρύματα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αποστολή της κυβέρνησης είναι να στηρίζει τις δημιουργικές δυνάμεις και τα οράματά τους και να δημιουργεί το πλαίσιο για να καρποφορεί κάθε πρωτοβουλία.
«Η πατρίδα μας πρόκοψε και προόδευσε όταν οι θεσμοί και οι πολίτες, το κράτος, η οικονομία και η κοινωνία βρέθηκαν σε δημιουργική ώσμωση», συμπλήρωσε και δήλωσε βέβαιος ότι με τη συμπαράσταση και τη στήριξη όλων μας αυτό το συνολικό έργο θα αποδειχθεί παραγωγικό και όλες οι δράσεις θα οδηγήσουν στο κοινό ζητούμενο που είναι μια επέτειος από το ένδοξο παρελθόν να γίνει αφετηρία ενός αισιόδοξου μέλλοντος. «Και όπως έγραψε ο ποιητής, πάντα με ευαισθησία, πάντα με ενθουσιασμό, πάντα με θάρρος», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.