Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 30 Μαρτίου και μπαίνουμε στη θερινή ώρα, με τους δείκτες των ρολογιών να προχωρούν μία ώρα μπροστά.

Συγκεκριμένα, οι δείκτες θα αλλάξουν στις 03:00 τα ξημερώματα και θα δείξουν 04:00 η ώρα.

Ωστόσο, κορυφαίοι επιστήμονες ζητούν να σταματήσει αυτή η «παράδοση», εν μέσω φόβων ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να συνδέεται με την αύξηση του καρκίνου, των τροχαίων ατυχημάτων και των αυτοκτονιών.

«Η μετάβαση στη θερινή ώρα πλησιάζει και μαζί της οι διαταραχές του ύπνου και άλλων καθημερινών ρυθμών μας, από το γεγονός ότι θα πρέπει να σηκωνόμαστε μία ώρα νωρίτερα για τους επόμενους επτά μήνες», δήλωσαν η Έβα Γουίνμπεκ, λέκτορας Χρονοβιολογίας, και η Βίκι Ρέβελ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Μεταφραστική Επιστήμη του Ύπνου και της Κιρκαδικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

«Ενώ πολλοί απολαμβάνουν τα θεωρούμενα οφέλη από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια βράδια, τα επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν σθεναρά υπέρ της παραμονής στην κανονική ώρα όλο τον χρόνο».

«Η τήρηση της κανονικής ώρας δεν είναι απλώς θέμα προτίμησης: είναι μια κρίσιμη απόφαση προς όφελος τόσο του συλλογικού μας ύπνου όσο και της κιρκάδιας υγείας μας».

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με τους επιστήμονες. Ο Φιν Μπάριτζ, επιστημονικός υπεύθυνος επικοινωνίας στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, δήλωσε: «Η μετακίνηση της ώρας μπροστά μειώνει την επιβάρυνση του ενεργειακού δικτύου, καθώς μειώνεται η ανάγκη για τεχνητό φωτισμό την άνοιξη και το καλοκαίρι».

«Είναι επίσης καλύτερο για τον τουρισμό και επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα πράγματα μετά τη δουλειά».

Η dailymail αναφέρει πως η αλλαγή της ώρας ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1916 σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού με την αξιοποίηση των ωρών του φωτός της ημέρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το επιχείρημα είναι ότι, καθώς οι μέρες μεγαλώνουν, η μετατόπιση του προγράμματός μας προς τα εμπρός μας δίνει περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Ωστόσο, μια πρόσφατη δήλωση της βρετανικής Εταιρείας Ύπνου ανέδειξε ορισμένες από τις ανησυχητικές παρενέργειες της αλλαγής των ρολογιών.

Η απώλεια μίας ώρας ύπνου, όταν τα ρολόγια μετακινούνται προς τα εμπρός, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα όλος ο πληθυσμός να αισθάνεται πιο κουρασμένος από το συνηθισμένο.

Επιπρόσθετα, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων αυξάνεται κατά περίπου έξι τοις εκατό μετά τη μετάβαση στη θερινή ώρα την άνοιξη.

Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών συμπεριφορών και αυξημένη θνησιμότητα τις ημέρες μετά την αλλαγή των ρολογιών μας.

Εντωμεταξύ, το σώμα μας βασίζεται στον έντονο πρωινό ήλιο, για να μπορέσει να ευθυγραμμίζεται με τον κανονικό 24ωρο ηλιακό κύκλο.

Υπάρχουν όλο και περισσότερα -αν και κάπως αμφισβητούμενα- στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αναντιστοιχία μεταξύ του ήλιου και του σώματός μας μπορεί να έχει και σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ζουν σε ζώνες όπου η αναντιστοιχία μεταξύ της ώρας του ήλιου και των ρολογιών του σώματός μας είναι μεγαλύτερη, έχουν υψηλότερο κίνδυνο λευχαιμίας, καρκίνου του στομάχου, καρκίνου του πνεύμονα και καρκίνου του μαστού.

Ο κ. Μπάριντζ συμφώνησε ότι υπάρχουν «επιπτώσεις στην υγεία μας» που συνδέονται με την αλλαγή του ρολογιού και δήλωσε ότι ο κύριος λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να το κάνει είναι η παράδοση.

«Ενώ υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην αλλαγή των ρολογιών, ο κύριος λόγος που το κάνουμε είναι η παράδοση και είναι κάτι που πάνω από 70 χώρες παγκοσμίως συνεχίζουν να εφαρμόζουν μέχρι σήμερα», καταλήγει.