Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία. Σε tweet του το βράδυ της Πέμπτης, ο διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτζιγιές ανήρτησε κείμενο με τις πέντε αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο και όχι μόνο.
«Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση.
Μάλιστα αυτό το χαρακτηρίζει ως θεμελιώδη πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Doğu Ege Adalarının Silahsızlandırılmış Statüsü dahil Ege sorunları hakkında Bakanlığımız WEB sayfasında yer alan bilgi notları.
???????? https://t.co/ePBuOA7nxO
???????? Background Note on Aegean Disputeshttps://t.co/RXL2XiDHg8
— Çağatay Erciyes ???????? (@CErciyes) 23 Ιανουαρίου 2020
Ο Τούρκος διπλωμάτης, Τσαγατάι Ερτζίγες, παραθέτει δύο links προς «ενημερωτικά σημειώματα για το Αιγαίο» που συμπεριλαμβάνουν, όπως αναφέρει, «το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
Στην ιστοσελίδα που διατίθεται σε τουρκικά και αγγλικά, περιγράφονται πέντε κατηγορίες «βασικών προβλημάτων» στο Αιγαίο:
Οι πέντε αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο
1. Υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ενώ κάνει μια αναδρομή σε όλα όσα έχουν προηγηθεί δεκαετίες πριν ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα και σε κάθε γεγονός που αναφέρει ρίχνει την ευθύνη στην χώρα μας.
2. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατιωτικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».
3. Εναέριος χώρος
«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοιχτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.
4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων
Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην «εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε “νησίδα Ίμια” σε αυτά τα έγγραφα. Η συμφωνία της 4ης Ιανουαρίου 1932 δεν αφορά τα Ιμια. Μία αναφορά γίνεται στο έγγραφο της 28ης Δεκεμβρίου του 1932 ωστόσο, οι νομικές διαδικασίες δεν ολοκληρώθηκαν».
5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης
«Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Αμβούργου, εάν οι τόποι αναζήτησης και διάσωσης δεν μπορούν να καθοριστούν με συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων, τα μέρη θα καταβάλουν προσπάθειες για τον πλήρη συντονισμό των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης έως ότου επιτευχθεί συμφωνία. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν έχει τεθεί τέτοιος συντονισμός», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
«Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε περιοχές έρευνας και διάσωσης οφείλονται κυρίως στην προσέγγιση της Ελλάδας ως θέμα κυριαρχίας. Οι περιοχές έρευνας και διάσωσης που καθορίζονται για τη διάσωση ανθρώπινης ζωής είναι περιοχές υπηρεσιών, όχι περιοχές κυριαρχίας» σημειώνει.
Δείτε εδώ ολόκληρο το μανιφέστο της Άγκυρας