«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι εδώ για να πράξει αυτό που είναι σωστό και όχι αυτό που είναι εύκολο, με όραμα και ρεαλιστική αισιοδοξία, με τόλμη και σύνεση», ανέφερε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020 ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Τόνισε ότι η Ελλάδα, από ουραγός στις επενδύσεις, θα γίνει η θετική έκπληξη της ευρωζώνης.
Ρεαλιστική αισιοδοξία
«Ο προϋπολογισμός του 2020 ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε. Όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι ένας προϋπολογισμός που αποδεικνύει πως ό,τι είπαμε, το κάναμε», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας ότι προϋπολογισμός του 2020 σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον.
Όπως, εξάλλου, τόνισε, «ο προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η ευημερία για όλους δεν έρχεται από μόνη της ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις που «δείχνουν αλλαγή στην εικόνα και το κλίμα της Ελλάδας» και οι οποίες καθιστούν «σαφές ότι οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν σημαντικά και ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας μας. Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική».
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ειδικότερα:
- την πλήρη άρση των capitalcontrols
- την πρόωρη ολοκλήρωση του υψηλότοκου τμήματος των δανείων του ΔΝΤ
- την απεμπλοκή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (Ελληνικό, Λιμάνι Πειραιά, Χαλκιδική)
- την απεμπλοκή 170 αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιωτικούς σταθμούς σε μη συνδεδεμένα νησιά
- την απενεργοποίηση της ωρολογιακής βόμβας της ΔΕΗ και την προώθηση της εξυγίανσης της. Η κεφαλαιοποίηση της ξεπέρασε τα 900 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τριπλάσια, σε σχέση με το επίπεδο που βρισκόταν πριν τις ευρωεκλογές.
- την έγκριση άλλων έξι επενδυτικών σχεδίων, από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν 1500 μόνιμες θέσεις εργασίας.
- την έγκριση 119 επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.
- την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που αποτυπωνόταν στην 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και τη διασφάλιση υπερπλεονάσματος που διατίθεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
- την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poors
- τον δανεισμό του δημοσίου με έντοκα γραμμάτια, που για πρώτη φορά, έχουν αρνητικό επιτόκιο. Η Ελλάδα δανείστηκε με δεκαετές ομόλογο που έχει επιτόκιο μόλις 1,5%, έναντι επιτοκίου 3,9% λίγους μήνες πριν.
- το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου κινείται κοντά στις 900 μονάδες, αυξημένος κατά 45% από τις αρχές του χρόνου,
- το γεγονός ότι ο Δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται στις 107 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από το Μάρτιο του 2008.
- το γεγονός ότι ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης κινείται σε υψηλά 20ετίας.
«Θα γίνουμε η θετική έκπληξη της ευρωζώνης»
Αναφερόμενος στον μείζονα, τον πρωταρχικό στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, είπε ότι η αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση φόρων και συγκράτηση δαπανών, που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, σπάει τον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης. «Με επενδύσεις λιγότερους φόρους και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η Ελλάδα από ουραγός στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία, θα γίνει η θετική έκπληξη της ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Πέτσας και επισήμανε ότι σε μια περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της ευρωζώνης, στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω. Όλα τα συστατικά δε της οικονομικής μεγέθυνσης αυξάνονται σημαντικά (κατανάλωση, εξαγωγές, επενδύσεις) και οδηγείται έτσι το ΑΕΠ της Ελλάδας, έπειτα από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το εθνικό εισόδημα αυξάνεται κατά 7 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει 1600 ευρώ περίπου, κατά νοικοκυριό, μεγαλύτερο εισόδημα.
Μικρότεροι φόροι, ανάπτυξη, επενδύσεις
Αναφερόμενος στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι, ενώ η ελληνική οικονομία επί ΣΥΡΙΖΑ έσπασε όλα τα ρεκόρ της υπερφορολόγησης, στο 2020 θα σημειωθεί αύξηση εσόδων λόγω της βελτίωσης των εισπραξιμότητας των φόρων, μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και λόγω της ενίσχυσης του ρυθμού ανάπτυξης. «Όσο μεγαλώνει η πίτα της οικονομίας, είναι προφανές ότι θα αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα, καθώς το αυξημένο εισόδημα θα φέρει άμεσους και έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ναι, γίνεται να μειώνει φόρους και συγχρόνως να αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα», υποστήριξε ο κ. Πέτσας και τόνισε ότι «είναι ζήτημα κοινής λογικής που τόσο έλλειψε τα προηγούμενα χρόνια». Πρόσθεσε δε ότι ο προϋπολογισμός του 2020, μαζί με την υπερφορολόγηση, βάζει επιτέλους τέλος και στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων.
Υπογράμμισε, τέλος, ότι την περίοδο 2016-2018 αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους πιστωτές, σε μια «εντελώς αχρείαστη πολιτική που στραγγάλισε την ελληνική οικονομία, ψαλιδίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης».