Σε λίγες μέρες θα βγει η προκήρυξη για τις πρώτες 500 θέσεις εργασίας στη ΝΕΡΙΤ από τις 2.000 που προβλέπονται, είπε ο υπουργός αρμόδιος για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Π. Καψής μιλώντας στη Βουλή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Διαβεβαίωσε δε ότι «από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να βγάλουμε το μαύρο και να υλοποιήσουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Ο Π. Καψής δεν αναφέρθηκε στην χθεσινή απόσυρση, κατόπιν αιτήματος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από το πολυνομοσχέδιο του άρθρου που έδινε πλήρη αποζημίωση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ωστόσο σημείωσε ότι στην πραγματικότητα το κόστος της λύσης που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι οι αποζημιώσεις. «Όμως όταν πληρώνεις αποζημιώσεις, απαλλάσσεσαι από βάρη», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχει με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ο υπουργός εκτίμησε ότι «έχουν απαντηθεί όλα τα πρακτικά ζητήματα. Φοβάμαι όμως ότι υπάρχει μία ομάδα συνδικαλιστών και ενδεχομένως πολιτικών στελεχών, που είναι αποφασισμένη να μην φύγει από το κτίριο ΕΡΤ». «Υπάρχει συγκεκριμένη συνδικαλιστική ομάδα αποφασισμένη να μείνει μέχρι το τέλος. Αυτό δεν θα γίνει», πρόσθεσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι εργαζόμενοι είναι μέρος της λύσης, θα βρεθούν έξω και αυτό θα είναι αρνητικό».
Απαντώντας στο ερώτημα «αν μπορούσε να γίνει διαφορετικά», ο Π. Καψής υποστήριξε ότι «η για να αναδιοργανωθεί έπρεπε να αναδιοργανωθεί εκ του μηδενός», καθώς «υπήρχε κουλτούρα αναξιοκρατίας, δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία», «ήταν πλέγμα παγιομένων δομών που εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια δημιουργικής δουλειάς» και γι’ αυτό τώρα το νομοσχέδιο προβλέπει θεσμική θωράκιση της ΕΡΤ. «Η ΕΡΤ ήταν μία συλλογή ανεξάρτητων φέουδων. Έχω φωνάξει τον διευθυντή του αρχείου και διαβεβαιώνω ότι δεν κινδυνεύει. Η ΕΡΤ όμως έχει πέντε αρχεία, ενώ χρειάζεται ένα» είπε ο Υπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Ο Π. Καψής υπενθύμισε ότι το 2009 όταν η ΕΡΤ είχε προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, τα 220 πήγαιναν στους μισθούς. «Από τότε έγιναν εξυγίανση. Έφυγαν 1.600 άτομα και μειώθηκε στο μισό το μισθολογικό κόστος, όμως κατέρρευσε το πρόγραμμα», πρόσθεσε, ενώ δήλωσε πως «η EBU χαρακτήρισε το νομοσχέδιο από τα καλύτερα που υπάρχουν στην Ευρώπη».
Για το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση που εκδίδει η ΕΡΤ αλλά μετά το κλείσιμό της εκδίδεται από ιδιώτη εκδότη, ο Υπουργός είπε ότι «θα προστατέψουμε τον τίτλο, αλλά θα ήταν τελείως παράλογο να έχουμε κρατικό περιοδικό».
Ανακοίνωσε ακόμη ότι «μόλις χθες καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα για την προστασία του τίτλου», καθώς «με τις διαδικασίες του δημοσίου κάποια πράγματα καθυστερούν».