Σε κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση εξελίσσεται η ρύθμιση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων! Η κυβέρνηση θέλει να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για εργαλείο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.
«Nα επικρατήσει η κοινή λογική» και να υπερψηφιστεί η ρύθμιση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM».
Ως πρώτη βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Θεοδωρικάκος έθεσε την εφαρμογή του Συντάγματος σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος Έλληνας που ζει και εργάζεται ή σπουδάζει στο εξωτερικό και πάρει το αεροπλάνο και έλθει στην Ελλάδα να μπορεί να ψηφίσει, αλλά αν δεν μπορεί να πάρει το αεροπλάνο είτε για οικονομικούς λόγους είτε γιατί δεν έχει τη χρονική άνεση, να μην μπορεί να ψηφίσει».
Ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι αντισυνταγματική καθώς, όπως είπε, δημιουργεί δύο κατηγοριών ψηφοφόρους, «μιας και δεν θέλει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα».
«Η ψήφος πρέπει να μετράει ισότιμα. Επομένως δεν δεχόμαστε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να πει ότι η ψήφος των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό είναι μια δεύτερης κατηγορία ψήφος. Αυτό το απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν.
Μπορεί να συζητηθεί αν μπορεί να γίνει με την επιστολική ψήφο -όπως πιστεύουμε εμείς- ή μπορεί να γίνει στα προξενεία ή μπορεί να γίνουν και με τα δύο», σημείωσε.
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε, τέλος, ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι σχεδόν έτοιμο να καταθέσει νομοσχέδιο που αφορά τον εκσυγχρονισμό των εκλογικών διαδικασιών «που έχουν σχέση με τις ημερομηνίες και τα χρονικά περιθώρια προετοιμασίας των εκλογών που πρέπει», όπως είπε, «ελαφρώς να διευρυνθούν για να καταστεί δυνατή η επιστολική ψήφος αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους βουλευτές να επικοινωνούν καλύτερα με το εκλογικό σώμα».
«Δεν θα επιτρέψουμε να εργαλειοποιηθεί το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού»
«Ο Αλέξης Τσίπρας με κάθε τρόπο θα επιχειρήσει να γίνει, από την πλευρά του πρωθυπουργού, κατανοητό ότι εμείς τουλάχιστον δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εργαλειοποιηθεί το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, να γίνει δηλ. ένα εργαλείο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος».
Αυτό υπογράμμισε ο τομεάρχης υποδομών και μεταφορών ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ερωτηθείς για τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Παρασκευή με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020, ο κ. Βαρεμένος είπε ότι «πάνω απ’ όλα αυτό που έχει σημασία, είναι τι ζει κάποιος, όχι μια εικονική πραγματικότητα, ένα παράλληλο προπαγανδιστικό σύμπαν που επιχειρείται να δημιουργηθεί».
«Αργά ή γρήγορα πιστεύω θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και θα καταλάβει ο κόσμος ποια ήταν λόγια, ποια ήταν υποσχέσεις ψεύτικες και ποια είναι η πραγματικότητα», προσέθεσε.
Όπως είπε ο κ. Βαρεμένος, «η ανάπτυξη 4% “πάει περίπατο” […]. Ως προς τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτό ήταν ένα ταχυδακτυλουργικό διότι με την αύξηση των αντικειμενικών (αξιών) εξανεμίζεται».
«Εδώ θα είμαστε για να δούμε – και η μεσαία τάξη θα δει στην τσέπη της αν ελαφρύνθηκαν ή όχι τα βάρη» τόνισε ο κ. Βαρεμένος, συμπληρώνοντας πως «επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος με την απίστευτη προπαγάνδα και να κάτσουμε να συζητήσουμε συγκεκριμένα και πολιτικά».
Για τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο κ. Βαρεμένος επισήμανε ότι «θέλουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την ουσία του σκανδάλου (σ.σ. Novartis)».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Βαρεμένος είπε πως «ο τρόπος που προσεγγίζει το προσφυγικό η σημερινή κυβέρνηση δεν προοιωνίζεται κάτι καλό», προσθέτοντας ότι «είναι πράγματι ένα υπαρκτό πρόβλημα, ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση – και ορισμένοι από του Ευρωπαίους δεν έκαναν αυτά που όφειλαν να κάνουν».