Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι εάν η χώρα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, θα ζητήσει από το Eurogroup το ερχόμενο καλοκαίρι μείωση του ελληνικού χρέους διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos.
Ερωτηθείς για το εάν έγιναν κακοί χειρισμοί για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης από την αρχή, ο κ.Στουρνάρας είναι κατηγορηματικός.
«Το 2010 κανένας δεν ήταν έτοιμος. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός διάσωσης.
Τα πράγματα πάνε καλύτερα σήμερα, αλλά η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ. Από το 2008 έχει απωλέσει το 25% του πλούτου της, πολλοί είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται πάνω από 25%.
Ήταν μια διαδικασία πραγματικά επώδυνη που κανείς δεν επιθυμεί να την ξαναζήσει. Για να την είχαμε αποφύγει, θα έπρεπε να υπήρχε ένας μηχανισμός οικονομικής διάσωσης, μία τραπεζική ένωση, όλα τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Όλες οι αρχές της τραπεζικής ένωσης αναμένεται να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
Δεν πρέπει να χρονοτριβήσουμε άλλο, γιατί αλλιώς θέτουμε εκ νέου σε κίνδυνο τη ζώνη του ευρώ. Βαριές ευθύνες είχε εξίσου και η Ελλάδα.
Τη δεκαετία του 2000 οι κυβερνήσεις άφησαν τα ελλείμματα, εξωτερικά και εσωτερικά, να «τρέξουν» πολύ γρήγορα, ο δημόσιος τομέας διογκώθηκε δυσανάλογα, το ίδιο και οι μισθοί» σημειώνει ο κ.Στουρνάρας, ο οποίος επισημαίνει πως πλέον η Ελλάδα αρχίζει να καταγράφει καλά αποτελέσματα.
Όπως αναφέρει το 2012 η Ελλάδα εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 1,2% ως προς το ΑΕΠ, αποτέλεσμα δηλαδή καλύτερο από το στόχο του 1,5% που είχε τεθεί, ενώ για τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2013 το έλλειμμα δεν είναι παρά 300 εκατ. ευρώ αντί για 3 δισ. που υπολογιζόταν αρχικώς.
«Παραμένουμε συγκρατημένοι καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τους τουρίστες.Αν επισκεφθούν την Ελλάδα πάνω από 16 εκατομμύρια, οι στόχοι θα επιτευχθούν» τονίζει ο κ.Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη θα επιστρέψει από το 2014.
«Ύστερα από τόσα τρίμηνα πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής, είμαστε πλέον κοντά στο μηδέν. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Μην υποτιμάτε τη βελτίωση του ισοζυγίου των τρεχουσών πληρωμών.
Μπορεί ένα μέρος της διόρθωσης να προέρχεται από τη μείωση των εισαγωγών, αλλά ένα άλλο μέρος της εξηγείται από στις εξαγωγές που έφερε η επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των αποδοχών των Ελλήνων. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1% τους τρεις πρώτους μήνες του 2013. Η πτώση των τιμών, που περιμέναμε τόσο καιρό, ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο.
Είναι μία εξέλιξη καλή για την ανταγωνιστικότητα, καθώς επίσης και για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ.Στουρνάρας αναφέρει πως κατά τη σύνοδο του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 αναφέρθηκε ότι αν η Ελλάδα κατέγραφε πρωτογενές πλεόνασμα, θα λαμβάνονταν μέτρα για την απομείωση του χρέους.
«Θεωρώ ότι έως το επόμενο καλοκαίρι θα μπορούσα να επιστρέψω ενώπιον των συναδέλφων μου και να ζητήσω την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας. Θα ήταν ένα στάδιο πράγματι αποφασιστικό για την πορεία αποκατάστασής μας. Η Ελλάδα θα το άξιζε αυτό» υποστηρίζει ο κ.Στουρνάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη στον οικονομικό και φορολογικό τομέα.