Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι μόνο η αφορμή. Η ενδοσυμμαχική ένταση μεταξύ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχει πολλές παραμέτρους και αιτίες.
Η πρώτη και άμεσα αξιολογήσιμη παράμετρος από τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η ΝΔ εμφανίζεται να σταθεροποιεί, αν όχι να αυξάνει τα εκλογικά της ποσοστά ενώ φθίνουν συνεχώς τα δικά τους ποσοστά.
Δεύτερη παράμετρος που αξιολογούν, είναι ότι η ΝΔ και ο Α. Σαμαράς εισπράττουν το όποιο θετικό κλίμα, τις όποιες κινήσεις και προσπάθειες ανάκαμψης ενώ τα δύο άλλα κόμματα εμφανίζονται να ακολουθούν αποφάσεις και επιλογές του μεγάρου Μαξίμου χωρίς άλλη ουσιαστική συμβολή.
Είναι χαρακτηριστική η συνεχής διαρροή τις τελευταίες ημέρες από το περιβάλλον Βενιζέλου ότι «το Μαξίμου πρέπει να καταλάβει ότι η κυβέρνηση είναι τρικομμοματική, δεν είναι κυβέρνηση ΝΔ».
Η Ιπποκράτους μιλά για αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς να ενημερώνεται το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αλλά και για κινήσεις σε διεθνές επίπεδο τις οποίες χειρίζεται αποκλειστικά το Μαξίμου.
Τις ίδιες αιτιάσεις διατυπώνει και η ΔΗΜΑΡ η οποία όμως φαίνεται να προχωρά ένα βήμα μακρύτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φ. Κουβέλης προτείνει την σύσταση ενός κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου, μιας κυβερνητικής επιτροπές στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των τριών κομμάτων και η οποία θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο.
Αυτό είναι ένα από τα θέματα των συζητήσεων μεταξύ Φ. Κουβέλη και Ευαγ. Βενιζέλου τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Από την πλευρά της η ΝΔ προσπαθεί δημοσίως να κρατήσει το όλο θέμα σε χαμηλούς τόνους, στις κλειστές όμως συσκέψεις τα στελέχη της δεν κρύβουν την ανησυχία για «τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης των κυβερνητικών εταίρων».
«Είναι φανερό -σημειώνει ανώτατο στέλεχος της ΝΔ -ότι τώρα που διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης όλοι θα θελήσουν να πάρουν μερίδιο της καλής προσπάθειας» και προσθέτει δεικτικά ότι «ως γνωστόν η νίκη έχει πολλούς πατεράδες η ήττα κανέναν».
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται αποφασισμένο να κάνει και μικρές υποχωρήσεις για να κρατήσει την συνοχή της τρικομματικής όχι όμως και υποχωρήσεις που θα υπονομεύσουν έμμεσα ή άμεσα τα ποσοστά της ΝΔ.
Μια τέτοια υποχώρηση, σύμφωνα με τους επιτελείς του Μαξίμου θα ήταν η κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Τι φοβάται το Μαξίμου;
Ότι η Χρυσή Αυγή θα χρησιμοποιήσει τις διατάξεις του για να εντείνει το αντιρατσιστικό κλίμα στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ιθαγενών αυξάνοντας ενδεχομένως τα ποσοστά της.
Αυτό θα είναι και το κύριο πολιτικό επιχείρημα του Α. Σαμαρά στην σημερινή σύσκεψη, μια σύσκεψη η οποία δεν θα εξαντληθεί βεβαίως στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και οι νέοι φόροι που έχουν ψηφιστεί και πρέπει να εφαρμοστούν θα είναι τα κυρίαρχα θέματα.