Μπροστά σε νέα φάση τριβών βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση με κύρια σημεία την ιθαγένεια και τον ανασχηματισμό. Νέες γκρίνιες φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών για όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα και το κόμμα ζητάει να συζητηθεί μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών.
Η Ιπποκράτους επιθυμεί στο πολυνομοσχέδιο να ενταχθούν και οι προτάσεις που έχει καταθέσει για την ανεργία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρεί σκόπιμη μια νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ωστόσο την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου.
Κατά τη συνάντηση το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ζητήσει να περιληφθούν στο νομοσχέδιο οι προτάσεις που το ίδιο έχει καταθέσει για την ανάσχεση της ανεργίας και την προστασία των ευπαθών ομάδων.
Στην διαμόρφωση του νομοσχεδίου, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθούν -σε συνεννόηση με την τρόικα- μια σειρά από κρίσιμα σημεία σχετικά με τις ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε οι σχετικές διατάξεις να είναι λειτουργικές και να γίνουν δεκτές από την αγορά και την κοινωνία, ως θετικές.
Δεύτερο σημείο τριβής είναι η ιθαγένεια. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το θέμα έχει κλείσει, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Πηγές πάντως του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν δεν πρέπει να ανοίξουν θέματα αλλά να περάσει το πολυνομοσχέδιο γιατί στις 13 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ ο Φ. Κουβέλης φεύγει για Βρυξέλλες και μεσολαβεί και το Πάσχα.
Σε ότι αφορά τον ανασχηματισμό το ΠΑΣΟΚ τον επιθυμεί, όμως ταυτόχρονα φέρνει στην επιφάνεια ενστάσεις για τις κινήσεις Σαμαρά. Παράλληλα, αιχμές αφήνει το ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του πρωθυπουργού να συσταθούν νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών.
Όπως σημειώνουν πηγές της Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί λάθος να εστιαστεί η δημόσια συζήτηση στην απόφαση διότι μια τέτοια συζήτηση «θα ευτελίσει την ανάγκη για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, ώστε αυτή να συμπεριλάβει το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα υπηρετηθεί από το ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα».