«Πιστεύω πως η Ελλάδα και η Τουρκία, όχι μόνο ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως εταίροι στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα τον 21ο αιώνα αντίστοιχο με της Γερμανίας και της Γαλλίας τον 20ό», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, με αφορμή την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ως προσκεκλημένος του ιδρύματος Bab-I Ali.
Ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την άποψή του ότι η εξεύρεση λύσης στις διμερείς διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας είναι εφικτή, «αρκεί και οι δύο κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να επιδείξουν πολιτική γενναιότητα και να απευθυνθούν στους λαούς τους με ειλικρίνεια», όπως σημειώνει.
«Υπάρχει ασφαλώς η δαμόκλειος σπάθη του Κυπριακού, η παράταση της εκκρεμότητας του οποίου εξακολουθεί να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα», προσθέτει, τονίζοντας ότι η επίλυσή του εξαρτάται, εν πολλοίς, από την τουρκική πολιτική.
Όσον αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει πως αυτή «απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων και βρίσκεται σήμερα σε βάση απόλυτης ισότητας με τον χριστιανικό πληθυσμό, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης», όμως η εκλογή θρησκευτικών ηγετών από τους μουσουλμάνους δεν είναι δυνατή με το σημερινό καθεστώς, αφού οι μουφτήδες έχουν και κοσμική εξουσία. Όσο ασκούν κρατική εξουσία, είναι εύλογο να διορίζονται από την κυβέρνηση, σχολιάζει ο πρώην πρωθυπουργός.
Ζητά ακόμα από την τουρκική πλευρά να σεβαστεί κι αυτή τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου και να προχωρήσει στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
«Κοινό συμφέρον και των δύο χωρών μας είναι να επιβιώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με έδρα την Κωνσταντινούπολη», εξηγεί.
Αναφερόμενος τέλος στην ανέγερση μουσουλμανικού Τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει “αδικαιολόγητη” την καθυστέρησή της, καθώς «είναι ένα έργο το οποίο η κυβέρνηση μου είχε ωριμάσει πριν από 20 χρόνια, αλλά τελικά δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε».
«Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να σταματήσεις κάτι παρά να δημιουργήσεις κάτι. Μικρές ομάδες πίεσης μερικές φορές επιτυγχάνουν κάτι αντίθετο με τις επιθυμίες της πλειοψηφίας. Σήμερα μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το Τέμενος θα είναι σύντομα πραγματικότητα», συμπληρώνει.